PREDSJEDNIŠTVO BIH

Džaferović i Komšić pisali svjetskim čelnicima Bajdenu, Makronu, Putinu...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik već tri godine, u manjoj ili većoj mjeri, drži institucije Bosne i Hercegovine u stanju blokade. U proteklim sedmicama krenuo je u poduhvat rušenja državnih institucija, navodi se u pismu

Šefik Džaferović i Željko Komšić: Obratili se svjetskim zvaničnicima. Arhiv

L. S. / Vijesti.ba

20.11.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović uputili su pismo šefovima država i vlada koje sudjeluju u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

Pismo je otišlo na adrese predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Macron), britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson), predsjednika Rusije Vladimira Putina, turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau), predsjednika Njemačke Franka-Valtera Štajnmajera (Walter Steinmeier), premijera Japana Fumija Kišide (Fumio Kishida), predsjednika Italije Serđa Matarele (Sergio Mattarella) te predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen (Leyen) i predsjednika Vijeća Evrope Šarla Mišela (Charles Michel), prenose Vijesti.ba.

Udar na institucije

Pismo je upućeno prije dvadesetak dana i prema svemu sudeći dalo je određenih rezultata u određenoj mjeri. Njemačka je sve glasnija u zagovaranju sankcija Miloradu Dodiku, a pojačane su i aktivnosti SAD dolascima Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar) i Dereka Cholleta, dok Britanija najavljuje da će od NATO-a tražiti slanje trupa u BiH.

U nastavku je sadržaj pisma koje su uputili Džaferović i Komšić:

- Bosna i Hercegovina prolazi kroz najtežu sigurnosnu krizu od kraja rata. Unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska ugrožen je ustavni poredak i mir u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik već tri godine, u manjoj ili većoj mjeri, drži institucije Bosne i Hercegovine u stanju blokade. U proteklim sedmicama krenuo je u poduhvat rušenja državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Ove državne institucije su uspostavljene kroz mukotrpan proces provedbe Dejtonskog sporazuma u proteklih 26 godina. Zahvaljujući njima očuvan je mir u našoj zemlji i nakon povlačenja međunarodnih vojnih trupa. Udar na institucije je udar na same temelje stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini.


Posvetite pažnju sigurnosnoj krizi u BiH

Najava člana Predsjedništva BiH Dodika da će, protivno Ustavu BiH, ponovo formirati Vojsku Republike Srpske i napasti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja direktan put u eskalaciju.

Ovakve najave nisu problem samo Bosne i Hercegovine, već sveukupnog evropskog mira i sigurnosti.

Uzimajući u obzir da je Vaša država članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, pozivamo Vas da posvetite pažnju sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini te da koristeći svoj autoritet doprinesete zaštiti Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i mira u ovom dijelu Evrope - navedeno je u pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.