LOŠ POČETAK

Zbog Branislava Lečića otkazuju se predstave sa festivala u Brčkom, Dino Mustafić ima rješenje

Stoga je primjereno da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije, napisao je Mustafić u pismu upućenom direkciji Festivala

Piše: N. Aj.

20.11.2021

Mladenović, Lečoć, Mustafić. Avaz

Kokan Mladenović, reditelj predstave "Schindlerov lift" i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi ovaj komad, uputili su saopćenje:

- Poštovani,

Radovali smo se što će predstava "Schindlerov lift“, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić.

Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigdje ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povrijeđivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih dijelova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udio u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije.

Lični i umjetnički integritet


Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umjetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

Predstava 64 odigrana iz poštovanja prema publici

U to ime vas obavještavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavijestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije.

Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovat ćemo se da budemo njegov dio narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka - navodi se u saopćenju.

Ranije danas je i ekipa predstave 64 autorice Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, navela kako su kasno obaviješteni da je Lečić član žirija, ističući kako su predstavu odigrali samo iz poštovanja prema publici te da neće učestvovati u daljnjim aktivnostima festivalima.

Nedavno je stiglo i saopćenje bosanskohercegovačkog reditelja i direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića povodom "Susreta pozorišta/kazališta Brčko Distrikt BiH" koje je upućeno direkciji ovog festivala.


Jedino što ima smisla

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Uvažene kolege/ice direkcije "Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu", večeras je odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "To nikad nigdje bilo" (čiju režiju potpisuje Mustafić, op.a.) po romanu mog profesora Tvrtka Kulenovića "Istorija bolesti".

Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz BiH i regiona.

Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre.

Stoga je primjereno da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima.

U tom smislu očekujem da kao direkcija donesete takvu odluku koja će prevashodno biti interes publike, stručne i kulturne javnosti kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala - naveo je Mustafić.

Festival traje do 26. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.