SKANDALOZNO

BHRT opet iskrivljuje činjenice: Armija RBiH bila je "takozvana", a sada je BiH "državna zajednica sastavljena od entiteta"

Radio-televizija BiH. Arhiv

L. S.

21.11.2021

Javni radio-televizijski servis BiH (BHRT) nastavlja s iskrivljivanjem činjenica. 

Nakon što je prije nekoliko mjeseci voditeljica Dnevnika na BHT1 Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvala "takozvanom", danas portal BHRT-a prenosi da je "BiH državna zajednica sastavljena od entiteta".

Danas, na 26. godišnjicu parafiranja Dejtonskog sporazuma, BHRT je prenio vijest agencije Srna. Međutim, u toj vijesti Srna navodi kako je "ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa".  


Iinformacija koju je jutros objavila Srna: Dio višegodišnje propagande iz manje entiteta. Printscreen

Takvu rečenicu, bez ikakvih izmjena, prenijeli su iz BHRT-a. Naravno, ona je pottuno netačna i samo je dio propagande koja se kontinuirano širi iz manjeg bh, entiteta. U istom tekstu na Srni Republika BiH naziva se takozvanom. 

Podsjećamo, u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno se navodi da se "Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

- Republika Bosna i Hercegovina, čije će službeno ime od sada biti "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, uz prilagođavanje njenog unutrašnjeg uređenja prema ovdje sadržanim odredbama te unutar njenih međunarodno priznatih granica. Ona ostaje članicom Ujedinjenih naroda te kao Bosna i Hercegovina može zadržati ili zahtijevati članstvo u organizacijama u sklopu sistema Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim organizacijama - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.