ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Od Dejtonskog sporazuma napravljen je masakr

Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja, rekao je Dodik

Dodik: Poseban dan u historiji ovog prostora i naroda. RTRS

L. S. / Srna

21.11.2021

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma poseban je dan u historiji ovog prostora i naroda, kazao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te dodao kako je upitno šta je od njega danas ostalo.

Dodik je istakao da "svih ovih 26 godina imamo situaciju da nam se Dejtonski sporazum devalvira".


"Stranci se moraju prestati miješati"

Poručio je da je Republika Srpska ostala vjerna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su "drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma".

- Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja - rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Naveo je dalje da su "stranci u BiH, vršeći silu, mijenjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca - visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH".

Dodik je naglasio da je "Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredbi koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srspke i FBiH".

On smatra da je neophodan povratak slovu Dejtonskog sporazuma te ističe kako "ne vidi ništa što bi moglo biti bolja ponuda za BiH iz koje moraju otići stranci".

Dodik je rekao da "stranci moraju prestati da se miješaju u makro i mikro život, politički prije svega, da zovu telefonima razne ljude i da im prijete kako će uvesti sankcije kako bi determinisali političke odluke".

- Možda je to nekada i moglo. Danas im poručujem da nije moguće. To je vidljiv dokaz na koji način se miješaju u unutrašnje stvari zemlje za koju kažu da je suverena i samostalna - rekao je Dodik u Banjoj Luci.


Milorad Dodik. Arhiv

Dodik je dalje naveo da "stranci danas kažu ono što govore 26 godina i neuspješno je, a to je da BiH treba da bude dio nekih reformi".

- To za Srbe znači prevara. Srbi su nezadovoljni i smatraju da su prevereni implementacijom Dejtonskog sporazuma, koja je bila izričito na štetu srpskog, a koliko vidimo i hrvatskog naroda - izjavio je on.

Dodik je naveo da se ušlo u začarani krug u BiH, iz kojeg nema izlaza.

- Ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula satanizacija Srba i mene. Sve je isto kao što je bilo i ranije, isti su mediji i oni koji potpisuju članke. Pošto su pronašli vješticu koja se po njima zove Milorad Dodik i Republika Srpska, opet ništa nisu riješili. Morat će sa ovim narodom da sjednu i dogovaraju se - rekao je Dodik.


Osloboditi se "kolonijalnog statusa"

Kazao je naveo da se "može nastaviti s iluzijom o antiustavnoj BiH, kako su je oni uspjeli napraviti, ali da obmana, laži i podmetanje ne mogu buiti ozbiljna politika".

- Zato treba da se prestane sa osjećanjem kako su stranci vlasnici naših života i kako su zaduženi da nama donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa. Kad to kažem govorim za sve narode u BiH - poručio je Dodik.

Naglasio je kako je "neophodno osloboditi se od kolonizatora i učiniti sve da se u zajedničkom dogovoru napravi ono što je moguće".

- Osnova za to treba biti Dejtonski sporazum. Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša, a ne njihova. Kad kažem njihova, mislim na strance. Jer su oni to koji 30 godina nisu htjeli da uspostave stabilno područje, pa se postavlja pitanje gdje je njihova moć - naveo je Milorad Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.