SDA TURNEJA

Novalić kritike na račun Vlade FBiH tretira kao napad na Bošnjake

Naši neprijatelji upravo napadaju zdravu Vladu FBiH, pa već znate i mene, bespotrebno, da bi slomili taj dio, kazao je Novalić

Piše: E. T.

22.11.2021

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, pauzu od suđenja u aferi "Respiratori", iskoristio je da se priključi delegaciji SDA predvođenoj Bakirom Izetbegovićem za turneju po Evropi. 

U jednom od istupa tačnije onom u Luksemburgu, Novalić je konstruktivne kritike na nerad Vlade na čijem je čelu, tretirao kao "napad na Bošnjake".  

- I kad gledate zaduženost, mi smo manje zaduženi od prosječne evropske zemlje. Evropska unija toleriše zaduženost do 60 posto bruto društvenog proizvoda, a mi smo zaduženi 27 posto. Jedna smo izrazito zdrava ekonomija, no do vas dolaze druge informacije. Ta zdrava ekonomija je osnov našeg održavanja. Znači, naši neprijatelji upravo napadaju zdravu Vladu FBiH, pa već znate i mene, bespotrebno, da bi slomili taj dio.

Pa ko se sjeća, ovi stariji, u bivšoj državi prvo je morala biti slomljena ekonomska politika onog Ante Markovića. Tada je država mogla nestati. Isto oni sada ponavljaju, 30 godina kasnije, da slome špic ekonomske moći Federacije, koja je zalog BiH i Bošnjaka - kazao je Novalić na skupu u Luksemburgu. 

Jer kad sam govorio da smo tri četvrtine ekonomije mi, kad mi sad dođemo u Federaciju, kad se uselimo u Federaciju i gledamo situaciju, mi tu imamo Hrvate i Bošnjake, Bošnjaci su 92 posto te ekonomije. 

Znači, mi smo otprilike preko dvije trećine ekonomije Bosne i Hercegovine. I malo kad analiziramo historiju, nama, Bošnjacima, ne treba više od 30 do 50 godina da ekonomski ovladamo svojim prostorom i da ovladamo, evo i sad reče da nas ima 55, 56 posto, je li tako, da ovladamo i brojem. Mi smo svakih 50 godina to sposobni, ali zato svakih 30 do 50 godina imamo rat da nam se otme ono što smo stekli i da nam se smanji ono što smo porasli - kazao je Fadil Novalić u Luksemburgu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.