MINISTAR ENERGIJE

Džindić za "Avaz": Spreman sam za pregovore, pozivam rudare na sastanak u Vladu

Džindić kaže da je i jutros bio spreman obratiti se rudarima, ali da to nije bilo moguće, zbog čega se vratio u zgradu Vlade

Džindić: Neka odaberu tim za pregovore. Avaz

Piše: M. Aš.

23.11.2021

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je danas za portal "Avaza" da je spreman pregovarati s predstavnicima rudara koji protestiraju u Sarajevu, kako bi se razmotrili njihovi zahtjevi.

Džindić kaže da je i jutros bio spreman obratiti se rudarima, ali da to nije bilo moguće, zbog čega se vratio u zgradu Vlade.

 - Spreman sam na pregovore. Pozivam njihove predstavnike da sjednemo i razgovaramo. Neka odrede pregovarački tim od 15 ljudi i neka dođu u Vladu. Imam njihove zahjteve, ali nema s kim razgovarati. Neka dođu da vidimo šta se može uraditi- rekao je Džindić.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Ono što rudari traže je: 

Stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.