NA ZAHTJEV GRUPE ZELENIH

Evropski parlamentarci večeras o BiH: Nema ustupaka rušiocima, sankcije rješenje

EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje i ne učvršćuje etničke podjele, istakala je Strik

H. J. I.

Tineke Strik

Foto: Agencije


Poslanici Evropskog parlamenta će večeras raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Grupe Zelenih/EFA, nakon nedavnih zabrinjavajućih političkih dešavanja u zemlji. 

Grupa Zeleni/EFA pozivaju EU da preuzme vodstvo u pronalaženju političkog rješenja za trenutnu krizu. Bilo kakav politički sporazum ne smije dalje produbljivati ​​etničke podjele.

Europska zastupnica Tineke Strik, članica Odbora za vanjske poslove Zelenih/EFA koja je nedavno posjetila Bosnu kazala je uoči rasprave da EU i njene države članice imaju odgovornost da garantuju Dejtonski mirovni sporazum i da osiguraju sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje i ne učvršćuje etničke podjele - smatra ona.

Ova zastupnica iz Holandije dodaje kako bi EU i njene države članice trebale uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele narušiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- EU ne bi trebala činiti nikakve ustupke prema etnonacionalističkim liderima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njene države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijelog regiona - zaključila je Tineke Strik.

NA VRH

Podijeli članak na