NAKON SASTANKA

Andelija: Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju

Ponovo ćemo pozvati sindikat rudara da započnemo pregovore, istakao je

Admir Andelija. L. Memčić

Piše: L. Memčić

24.11.2021

Nakon hitnog sastanka u zgradi Vlade FBiH koji je bio sazvan zbog protesta rudara, novinarima su se obratili i Admir Andelija direktor Elektroprivrede BiH i Husein Trumić, direktor rudnika Kreka. 


Sindikat je iskoristio medijski prostor

Andelija je kazao da su očekivali pokušaj iznalaženja rješenja.

- Nažalost nismo imali priliku da razgovaramo, do nas nije. Ponovo ćemo pozvati sindikat rudara da započnemo pregovore. Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju a ako ovako nastavimo u narednih 15 dana Federacija će biti upitna sa snabdijevanjem električne energije. Jedan od zahtjeva je izmirivanje obaveza prema zaposlenicima, to je pola milijarde maraka. Oni traže povećanje cijene električne energije domaćim stanovništvima - rekao je Andelija.

Istakao je da, u koliko se ovo nastavi, imat ćemo problem i deficit.

- Sindikat je iskoristio medijski prostor. Predstavnici sindikata stalno govore osnovna plaća, do sada se u rudnicima plaća isplaćivala da nije bila u skladu s Ugovorom o radu. Novim pravilnikom o radu je rečeno da je osnovna plaća 580 km, ali tu su i nadoknade. Kopač će imati veću plaću sa stopostotnim ispunjenjem rada. Manju plaću će imati administrativno osoblje - naveo je Andelija.


Neka sud odluči

Dodao je da su nedostatak tehnološke i radne discipline i nedostatak opreme razlozi, te rekao da je Elektroprivreda kupila nove mašine, ali su uništene. Kako je rekao, Tužilaštvo TK je formirao predmet o tom pitanju.

U situaciji kada rudari ne žele pregovarati, Andelija je rekao da su pozivali sindikat da sva prava tumače sudovi, a ne ulice.

- Ukoliko ne žele pregovore, neka podnesu tužbu nadležnom sudu i neka sud odluči ko je u pravu - zaključio je Andelija.

Direktor rudnika Kreka, Husein Trumić je rekao da je rudnik Kreka jedan od rudnika sa najvećim problemima.

- Stanje u rudniku je neodrživo na ovaj način. Mi bez procesa restrukturiranja nemamo napretka. Danas sam pozvao javno sindikat da samo pregovori moraju riješiti nastalu situaciju. Rudnici su u posljednjih 10 godina u stalnom ekonomskom padu. Smatram da ovo možemo izdržati i napraviti da rudnici budu budućnost energetskog sektora - rekao je Trumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.