PODRŠKA KOMORATIMA

SDP BiH: Premijer sa optuženičke klupe mora otići zajedno s direktorom "Elektroprivrede BiH"

Bez obzira na ignorantski i nipodaštavački odnos prema rudarima od strane Novalića i SDA-ove vlade, komorati će pobijediti i ovu bitku, navodi se u saopćenju

SDP BiH podržava zahtjeve Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Arhiv

N. Aj.

24.11.2021

Klubovi zastupnika i delegata SDP BiH u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže od rukovodstva Parlamenta FBiH hitno i neodložno zakazivanje sjednica oba doma na kojima će se raspravljati o stanju u rudnicima i položaju rudara u Federaciji BiH.

Također, SDP BiH traži ostavke ili smjene ključnih ljudi odgovornih za probleme u koji su rudari i rudnici dovedeni, direktora "Elektroprivrede BiH" Admira Andelije i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića

Fokus bio na Dodiku

- U potpunosti podržavamo osam realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i smatramo da je to minimum onoga što je potrebno odmah uraditi.

Iako su iz Vlade FBiH početkom godine najavili restruktuiranje rudnika i zadržavanje dostignutog nivoa ostvarenih prava rudara na terenu se dešavalo upravo suprotno. Dok je fokus javnosti bio usmjeren na Dodikove nasrtaje na institucije BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet, SDA-ova vlada je smanjila platu rudarima. Laži, prevare i obmane postale su ustaljena praksa duboko kompromitovanog premijera FBiH Fadila Novalića i njegove vlade - navodi se u saopćenju SDP-a BiH, čiji je lider Nermin Nikšić.


Bolji uvjeti

Dodaje se da su zastupnici i delegati SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali da nikad nisu posustali tražeći bolje uslove za rudare.

- Rudari to dobro znaju, a i ovim putem želimo vrlo jasno poručiti da SDP nedvosmisleno podržava rudare, njihov protest i iznešene zahtjeve.

Bez obzira na ignorantski i nipodaštavački odnos prema rudarima od strane Novalića i SDA-ove vlade, komorati će pobijediti i ovu bitku. Nažalost, kod svih će ostati gorak okus zbog toga što su za svoja zaslužena i zarađena prava bili primorani da ih traže na ulici. Zbog toga svi oni koji su ih doveli u ovaj položaj moraju snositi odgovornost. Vrijeme je da sami odu ili da budu smijenjeni - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.