NAKON SASTANAKA

Varhelji: Bilo kakav bojkot i blokade su neprihvatljivi

Povlačenje RS iz institucija još više udaljava BiH i obustavlja njen put ka EU, istakao je

Oliver Varhelji. A. Čengić

Piše: A. Čengić

24.11.2021

Nakon sastanka sa opozicijom ali i članovima Predsjedništva BiH, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji održao je  konferenciju za medije. 

- Tokom posjete imat ćemo priliku da razgovaramo. Već sam imao neke sastanke. Zelim jasno naglasiti evropsku perspektivu BiH. Uključeno je 14. mišljenja Evropske komisije. Isto tako bih naglasio da je ostalo jos puno toga sto treba biti urađeno. Moja glavna poruka političarima je da se posvete političkom dijalogu. Tek tada zemlja može uživati u pogodnostima koje donosi EU - rekao je Varhelji.


Bojkot nikome ne ide u prilog

Dodao je da je BiH važna korisnica plana i programa.

- Realizacija tih programa zahtjeva hitno djelovanje. Cijeli plan podrazumijeva šansu za BiH i da napravi iskorak u zelenoj i digitalnoj transformaciji. BiH je potrebna potpuna uključenost svih institucija da bi uživala u svim pogodnostima i pomoci koje nudi EU. Još uvijek se čeka na određene odluke, a koje će omogućiti realizaciju investicija. S druge strane prijeti gubljenje milijarde i po eura sredstava od IPA fonda i da naredne godine BiH ne bude učesnica brojnih programa. Također, rekao sam da bi se ostvarile pogodnosti potrebne su hitne političke odluke i to je povod moje posjete. Prenosim poruku da iskoriste ponudu EU koja će omogućiti oporavak privrede. Bilo kakav bojkot i blokade su neprihvatljivi i ne idu nikome u prilog - rekao je Varhelji.


Reforma pravosuđa i vladavine prava

Istakao je i da od svih političkih lidera očekuje da umjere svoju pažnju za provedbu reforme, da osiguraju reforme u pravosuđu i vladavini prava.

- Očekujem puni angažman. Postoje ključne odluke na koje se čeka i bilo kakava retorika i podjele ne idu nikome u prilog te unazađuju zemlju. Naš cilj su rezultati, u suprotnom postoji mogućnosti velikih gubitaka. Povlačenje RS iz institucija još više udaljava BiH i obustavlja njen put ka EU. To će imati posljedice za sve građane BiH. Nastavit ćemo sa dijalogom i tu smo da pomognemo - zaključio je Varhelji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.