IDEJA JEDINSTVA

Akademik Mirko Pejanović o Danu državnosti BiH za “Avaz”: Ključne Titove tri rečenice

Izučavanje koncepta ZAVNOBiH-a pokazuje da se unutar narodnooslobodilačkog fronta posebno izdvajala ideja slobode, kaže Pejanović

Pejanović: Sami upravljati svojom sudbinom. Avaz

Piše: A. Bajramović

25.11.2021

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je u uspostavi i razvoju državnosti BiH bilo nešto najvrednije u historiji BiH. Ovo je za „Avaz“ rekao akademik Mirko Pejanović, ratni član Predsjedništva BiH, uoči Dana državnosti BiH. 

Svoja država

O značaju odluka Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, ali i onih sa sjednica u Sanskom Mostu i Sarajevu 1944. i 1945. godine, govore i poglavlja njegove jučer promovirane knjige „Državnost BiH u XX i XXI stoljeću“.

- Izučavanje koncepta ZAVNOBiH-a pokazuje da se unutar narodnooslobodilačkog fronta posebno izdvajala ideja slobode, demokratije i ravnopravnosti naroda. Istovremeno, ZAVNOBiH je historijski model za političku organizaciju jednog multietničkog društva. Zato je na prvom zasjedanju Josip Vidmar, predsjednik Oslobodilne fronte Slovenije, još tada rekao, kao da je predviđao budućnost - ako u BiH postoji zbratimljenost naroda, jedinstvo volje da se gradi svoja država, onda to znači da se to može ostvarivati u svim državama Evrope - rekao je Pejanović.

Nesporno je da odluke iz Mrkonjić-Grada imaju historijski značaj, ali, pogotovo iz ugla stanovnika BiH danas, podjednako fasciniraju i jedinstvo i požrtvovanost delegata iz svih dijelova države da stignu na sjednicu u okupiranoj BiH.

- To je bilo jedinstvo koje je stvoreno u masovnom učešću građana BiH, a time i svih naroda, u antifašističkoj borbi. Unutar tog jedinstva je bila snažna volja da građani BiH, nakon prošlosti u kojoj su bili potčinjeni tuđinima, konačno sami upravljaju svojom sudbinom - istakao je.

Velike žrtve

On podsjeća i na tihi sukob između tadašnjih zvaničnika BiH i komisije koja je radila na pripremi odluke o konstituiranju Jugoslavije. 

- Tito je tada kazao tri rečenice koje vrijedi pamtiti zbog istorijske istine. Da su građani i narodi BiH uzeli masovno učešće u NOB-u, da su u toj borbi dali velike žrtve i da svojom borbom zaslužuju da imaju BiH kao državnu jedinicu ravnopravnu Srbiji i Hrvatskoj. Time je zapravo stavljena tačka na višedecenijske pokušaje da se BiH podijeli - podsjetio je Pejanović.

Jasni principi ZAVNOBiH-a

Principi ZAVNOBiH-a, dodaje, sadržani su i u referendumskom pitanju 1992. godine uoči proglašenja nezavisnosti BiH.

- To su antifašističke i civilizacijske vrijednosti koje je BiH utemeljila u najtežem periodu Drugog svjetskog rata, koje su omogućile da se BiH kao državni subjektivitet uspješno razvija svih 45 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.