NASTAVAK PREGOVORA

Dodik najavio u Banjoj Luci: Večeras ću se u Sarajevu sastati sa Varheljijem, Izetbegovićem, Čovićem i EU ambasadorima

Istakao je da će se večeras ponovo u Sarajevu sastati sa Varheljijem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te američkiim ambasadorom Erikom Nelsonom

Dodik se obratio medijima. Twitter

Piše: Fu. M.

24.11.2021

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon razgovora sa Oliverom Varheljijem u Banjoj Luci obratio se medijima. Kako je istakao tema razgovora sa evropskim komesarom za proširenje bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

- Evropska unija očekuje da funkcioniraju institucije BiH. Od nas se očekuje da normalno počnu funkcionirati Vijeće ministara, Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, upravo oni organi za koje je NSRS rekla predstavnici iz RS neće učestvovati dok se ne riješi nametnuti zakon o negiranju genocida. To smo i rekli Varheljiju. Oni koji stoje iza takvog jednog sramnog posla trebaju da to pitanje riješe – rekao je Dodik.

Također razgovaralo se i o pitanju imovine BiH, potvrdio je Dodik.

- Naš prijedlog je da se dva entitata i Brčko Distrikt sastanu i potpišu zajednički sporazum gdje će stajati da imovina koja se nalazi na jednom entitetu pripada tom entitetu – rekao je Dodik.

Ponovio je da će NSRS zasjedati 10. decembra gdje će se govoriti o prijenosu nadležnosti sa nivoa države na entitet.

- RS podržava Ustav BiH i očekuje od drugih da se tako ponašaju, ne samo domaćih aktera već i stranih. RS nema nikakav plan za secesiju – istakao je Dodik.

Nas sankcije ne dodiruju, mi ćemo provoditi naše politike, naglasio je Dodik.

Istakao je da će se večeras ponovo u Sarajevu sastati sa Varheljijem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te evropskim ambasadorima kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

- Ja u ovom trenutku ponovo putujem u Sarajevo odakle sam došao prije sat i po da bi se sreli na posebnom sastanku sa komesarom varheljijem. Na sastanku će biti evropski ambasadori, Čović i Izetbegović - dodao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.