SARAJEVO

KO SDP: Upriličena Akademija povodom Dana državnosti BiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao da je borba za Bosnu i Hercegovinu borba za dobrosusjedske odnose i međusobno uvažavanje na principima jednakosti, iskrenosti i istine

E. Ć. / Fena

Nikšić: Večeras još jednom pokazujemo koliko volimo svoju domovinu

Foto: Fena


Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo večeras je organizirao Akademiju povodom Dana državnosti BiH na kojoj je predsjednik stranke Nermin Nikšić rekao da je borba za Bosnu i Hercegovinu borba za dobrosusjedske odnose i međusobno uvažavanje na principima jednakosti, iskrenosti i istine.

Podsjetio je da je prije 78 godina, 25. novembra 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost i udareni temelji savremene, nezavisne Bosne i Hercegovine.

- Bilo je to vrijeme kada je ogroman dio teritorije BiH porobljen, poharan i okupiran od strane tuđinske, fašističke sile i njihovih domaćih sluga. Ipak, 247 Bosanaca i Hercegovaca su u najgorim okolnostima, suočeni s malim izgledima za uspjeh pokazali da BiH nije nikakav zbir tri odvojena, različita plemena. Oni su potvrdili da je BiH, njena državnost, zajedništvo svih koji u njoj žive i dijele zajedničke sudbine kroz historiju, ideal i istina koja ih vodi, okuplja i nosi u borbi protiv nadmoćnog neprijatelja - rekao je Nikšić.

Dodao je da su članovi SDP-a uvijek bili nosioci temeljnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, pluralnosti, uzajamnosti, jedinstva i građanskog svjetonazora sa svim šta on podrazumijeva.

  • Karić: Večeras želimo poslati poruku zajedništva i da svi zajedno idemo u bolju budućnost i da ćemo sa mladima njegovati ideju antifašizma

    Karić: Večeras želimo poslati poruku zajedništva i da svi zajedno idemo u bolju budućnost i da ćemo sa mladima njegovati ideju antifašizma

    Foto: sdp


- Večeras još jednom pokazujemo koliko volimo svoju domovinu, koliko ćemo se uvijek boriti za ono što je ispravno i sačuvamo našu antifašističku slavnu istoriju i prošlost, ali u isto vrijeme smatramo podjenako važnim borbu za svijetlu evropsku budućnost. Naša BiH je srce Evrope uvijek bila i tako će i ostati. Večeras želimo poslati poruku zajedništva i da svi zajedno idemo u bolju budućnost i da ćemo sa mladima njegovati ideju antifašizma - kazala je potpredsjednica SDP-a i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

  • Šteta: Moramo puno bolje živjeti nego što danas živimo

    Šteta: Moramo puno bolje živjeti nego što danas živimo

    Foto: sdp


Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Adnan Šteta naglasio je da je BiH jedinstvena i država svih njenih građana neovisno ko se kako zove.

- Svi znamo da su na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a donešene velike stvari i utemeljeni osnovni principi BiH. Nažalost u međuvremenu, u proteklih 25 godina, desilo se mnogo ružnih stvari, te je na nama, našim generacijama da se vratimo tim načelima. Moramo puno bolje živjeti nego što danas živimo - poručio je Šteta.

Više o:

Nermin Nikšić SDP
NA VRH

Podijeli članak na