ČLAN SPD-A

Lazović: Jedan čin me uvjerio u moralnost i ispravnost Alije Izetbegovića

Kada je padala Srebrenica 1995. godine i Žepa, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH i dobijem dramatično pismo od Udruženja Žepljaka i Srebreničana, prisjetio se Lazović

Miro Lazović, član Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD). Agencije

A. Ka.

25.11.2021

Miro Lazović, član Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) tokom gostovanja u emisiji "Ništa lično" na Televizije5 prisjetio se jednog događaja s Alijom Izetbegovićem, koji ga je uvjerio u njegovu brigu za Bosance i Hercegovce.

Lazović, prvi predsjednik Skupštine RBiH, kazao je da dosad nikada javno nije prepričao ovu scenu koja ga je uvjerila u Alijinu moralnost i ispravnost.


Dramatično vrijeme

- Kada je padala Srebrenica 1995. godine i Žepa, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH i dobijem dramatično pismo od Udruženja Žepljaka i Srebreničana, koje je bilo upozoravajuće. U pismu je stajalo da ako se desi to što se desilo sa Srebrenicom i Žepom, da nijedna srpska i hrvatska glava u Sarajevu neće opstati. To je bilo vrijeme dramatično, burno, 1995. godina, juli mjesec. I sa tim pismom odem pozovem Mirka Pejanovića kao člana Predsjedništva. Pitam ga 'Jesi ti dobio ovo pismo', kaže 'Nisam, koje pismo'. I ja mu dam, on pročita, kaže 'Šta ćemo sad'. Rekoh nazvat ću Izetbegovića i upoznati ga sa ovim pismom - kazao je.

Lazović kaže da je otišao do Izetbegovića i dao mu pismo, a on je pročitao.

- Dok je čitao pismo, vidio sam kako mijenja boju lica, potom je okrenuo telefon i kazao: "Mirsada, nazovi mi ovog čovjeka koji je u potpisu". Taj čovjek se za 15 minuta pojavio u Predsjedništvu. On pred mnom govori: 'Slušaj me dobro. Šta god se desilo s našim narodom, nijedna dlaka s glave nijednom Srbinu, nijednom Hrvatu ne smije u Sarajevu pasti' - prisjeća se.

Lazović je istakao da je Alija, tokom razgovora s autorom pisma, "podigao glas", što, kako kaže, nije bilo tipično za njega.

Moralnost i ispravnost

- I onda, što nije bilo za njega karakteristično, zagalamio je na njega, „Jesi li me dobro čuo“, „Jesam predsjedniče“, i još jednom „Jesi li me dobro čuo“, „Jesam predsjedniče“. „Slobodan si, dobro upamti šta sam ti rekao“. I on je otišao, taj čovjek. Ništa se, jel', nije desio, ali za mene je bio to jedan čin u kome me Izetbegović uvjerio u moralnost i ispravnost svojih stavova kad su u pitanju druge nacije, kad su u pitanju građani Sarajeva i to me dovelo u poziciju da nikada ne mogu biti kritičan prema takvom čovjeku čak i ako je nekada neke greške i greškice možda napravio na svom putu, ali ovo je bilo i ljudski i moralno i čestito i nešto što me učvrstilo u daljnjoj borbi za BiH - ispričao je Lazović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.