PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović: Sva trojica želimo da se situacija razriješi i da se ide naprijed

Tražio se izlaz naravno iz krize, šta raditi sa Inckovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u Parlamentu, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Avaz

A. Ka.

25.11.2021

Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovni, i Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za proširenje, organizirali su sinoć sastanak u Satlerovoj rezidenciji, na kojoj su učestvovali politički lideri iz BiH.

Iako se sinoć nisu željeli obratiti medijima, jedan od učesnika sastanka, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je prokomentarisao o kojim se temama razgovaralo na spomenutom sastanku.

- Ti sastanci su nekada više u funkciji toga da se ipak sjeda, evo Milorad Dodik sjeda sa mnom i Draganom Čovićem da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili neki pomaci. Tražio se izlaz naravno iz krize, šta raditi sa Inckovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u Parlamentu uz eventualno neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani - kazao je Izetbegović i dodao:

- Recimo, spominjanje i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazimo u detalje. Ponovo smo pred gospodinom Varhelyijem koji nije upoznat u detalje sa situacijom razgovarali o zahtjevima HDZ-a, našim protuuslovima koji se odnose na vođenje Doma naroda, dakle stare teme.

Na pitanje novinara da li se sastanak može okarakterisati kao uspješan, Izetbegović je rekao:

- Uspješan je bio utoliko što se sjedilo i razgovaralo, što se ne šuti i što se pokušavaju približiti stavovi. Mislim da, bili smo sva trojica jučer, da sva trojica želimo da se situacija razriješi, da se kriza prevaziđe i da se ide naprijed. Dakle, nije bilo uobičajene drskosti jednog od te trojice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.