PRAZNICI

Dan državnosti na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru

Svi moramo istajati u borbi za našu državu, poručio Špago

Piše: M. Smajkić

25.11.2021

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Posjetom Partizanskom spomen-groblju, nacionalnom spomeniku BiH, danas je u Mostaru otpočelo obilježavanje Dana državnosti BiH.

Predstavnici UABNOR-a Mostar, SABNOR-a BiH, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti, boračkih i dugih udruženja i organizacija položile su cvijeće i odale počast mostarskim antifašistima.


Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona je, podjsetivši na značaj i vrijednosti ZAVNOBiH-a ukazao na činjenicu da se BiH danas nalazi u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ali, kako je istaknuo, kroz dugu historiju BiH, pokazalo se da naša država iz svih nedaća i poteškoća izlazi jača.

- Građani BiH sigurno neće nikome dozvoliti da ih ponovo dovedu do takve situacije u kojoj će razmišljati o svojoj sigurnosti i o svojim životima. Nadam se da će mudre politike i većina građana koji su za jedinstvenu BiH istrajati u borbi za svoju državu i da ćemo se u narednom periodu baviti onime čime svi trebamo, a to su prosperitet, radna mjesta, provođenje reformi, približavanje Evropskoj uniji, posebno sa aspekta sigurnosti i najvažnijem strateškom vanjskopolitičkom cilju, a to je priključenje BiH NATO savezu - poručio je Špago.

Bratoubilački rat

Amer Zagorčić iz UABNOR-a Mostar naveo je da oni koji su pravili ZAVNOBiH i koji su tada stvorili BiH nisu imali ništa bolje stanje od današnjeg.

- Imali su, čak, beznadežniju situaciju, jer tada je osim okupacije bjesnio i bratoubilački rat i bilo je jako teško mobilisati ljude na zajedničku borbu. To nam govori da mi danas ukoliko budemo imali više međusobnog povjerenja i razumijevanja, ukoliko budemo mudriji i imali dobre namjere, isto tako možemo prevazići probleme koje imamo - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.