25. NOVEMBAR

Obilježen Dan državnosti BiH u Gračanici tradicionalnom šetnjom "Moja domovina, moj ponos"

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, predsjedavajući Nihad Krajinović je podnio Deklaraciju GV-a "Za BiH, njen suverenitet, cjelovitost i državnost"

Šetnja "Moja domovina, moj ponos". H. Čalić

Piše: H. Čalić

25.11.2021

Jedan od dva najznačajnija datuma u Bosni i Hercegovini 25. novembar Dan državnosti u Gračanici je obilježen brojnim manifestacijama. Jutros je Sportski savez organizirao 9. šetnju "Moja domovina, moj ponos" uz učešće planinara PD "Zefir" uz podršku Turističke zajednice i građana na legendarni Vis.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, predsjedavajući Nihad Krajinović je podnio Deklaraciju GV-a "Za BiH, njen suverenitet, cjelovitost i državnost" u kojoj se između ostalog kaže: 

Demokratska zajednica ravnopravnih građana

- Mi gradski vijećnici grada Gračanice, u jeku političke krize kroz koju prolazi naša zemlja, suočeni sa prijetnjama razbijanja BiH i direktnim napadima na njen ustavni poredak, svjesni opasnosti takve akcije koja ugrožava stabilnost i mir, iskazujemo načvršću opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH kao demokratske zajednice ravnopravnih građana -konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, te ostalih naroda koji u njoj žive.

Učenici Mješovitog hora Muzičke škole izveli "Draga moja BiH". H. Čalić

Potom su delegacije položile cvijeće i odale počast antifašistima.

Poštujući epidemiološke mjeri u sali BKC-a održana je Svečana akademija, na kojoj se obratio i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. Govoreći o najnovijim napadima na BiH, Helić je istakao:

- Ovaj naš praznik dočekujemo i obilježavamo u teškom historijskom trenutku, nasrtaji na državnost i opstojnost na BiH gori su nego ikada. Zato, zbijmo redove i učvrstimo naše jedinstvo, budimo glas razuma.

Udareni temelji domovine

Veliki prijatelj Gračanice prof.dr. akademik Mirko Pejanović, govorio je o značaju ZAVNOBiH-a na kojem su udareni temelji naše domovine. Govorio je i o mirovnim pregovorima koji su vođeni tokom rata i izlaganje završio riječima "neka živi naša Bosna i Hercegovina".

U kulturno zabavnom programu učestvovali su muzičari i glumac Irfan Kasumović iz Tuzle, a prisutni su bili oduševljeni nastupom mješovitog hora Muzičke škole koji su pod dirigentskom palicom prof. Jasenke Ahmetašević izveli kompoziciju „Draga moja BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.