DAN DRŽAVNOSTI

Član ratnog Predsjedništva RBiH Miro Lazović za "Avaz": Oni koji napadaju BiH slomit će zube

Lazović podsjeća da je BiH u hiljadu godina postojanja često prolazila kroz turbulentna vremena, bila napadana, ali je uvijek pobjeđivala i opstajala

Lazović: Ispravni principi. Avaz

Piše: A. Bajramović

25.11.2021

Dan državnosti BiH obilježava se u vrijeme najveće političke krize u poslijeratnoj BiH, ali član ratnog Predsjedništva države i predsjednik Foruma parlamentaraca, Miro Lazović uvjeren je da će BiH i njeni građani i ovu bitku dobiti. Lazović ističe da su na današnji dan, prije 78 godina, Republiku Bosnu i Hercegovinu učinili ravnopravnom ostalim Republikama bivše Jugoslavije, a ideje multietničnosti, zajedničkog života njenih naroda i svih njenih građana bile su osnov i za proglašenje Dana državnosti.

- Za mene je to, pored Dana nezavisnosti, najznačajniji datum u novijoj istoriji BiH, tako da koristim priliku da svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan državnosti jedine nam i najljepše države – kaže za „Avaz“, Miro Lazović.

Podsjeća da je BiH u hiljadu godina postojanja često prolazila kroz turbulentna vremena, bila napadana, ali je uvijek pobjeđivala i opstajala, te je ubijeđen da će i danas oni koji napadaju na njen suverenitet i teritorijalni integritet „slomiti zube“ i da će BiH veoma brzo nastaviti put evropskih integracija, kao cjelovita, demokratska i stabilna država.


Izmjene Ustava BiH

- To jeste težak zadatak za sve političke strukture i patriote BiH, ali sam uvjeren da će se taj put ubrzati. Očekujem i pojačanu aktivnost međunarodne zajednice u otklanjanju svih barijera i nepravdi ugrađenih u sadašnji Ustav BiH – dodaje Lazović.

Forum parlamentaraca je sa Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskim narodnim vijećem (HNV) i Srpskim građanskim vijećem (SGV) nedavno pokrenuo inicijativu za izmjene Ustava BiH, koju je u kratkom roku, putem online peticije, podržalo više od 40.000 stanovnika iz svih dijelova BiH i dijaspore. Lazović podsjeća da niko u poratnoj BiH nije pitao građane kakvu državu žele i oni su posredstvom ove inicijative kazali da žele državu kakvu imaju i građani EU.

- To su poruke koje će dobiti i američka administracija i EU. O tome se mora voditi računa. Činjenica je da su rasprave koje se ovih dana vode u Evropskom parlamentu na tom tragu i stalno se pominje podrška civilnim organizacijama i inicijativama koje će doći od strane građana – ističe naš sagovornik.


Principi EU

Inicijatori izmjena Ustava imali su sastanke i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i šefom Delegacije EU u BiH, Johanom Satlerom (Johann Sattler), te nizom ambasadora.

- Dobili smo uvjeravanja da su to ispravni principi, da EU stoji iza njih i da će se morati implementirati sve odluke Suda za ljudska prava iz Strazbura. Etničke politike, koje su zarobile BiH, moraće se uklanjati i ustupati mjesto politikama koje zagovaraju ljudska prava i slobode na cijelom prostoru BiH. Građanski principi moraće biti primijenjeni i u Ustavu BiH. Zato govorim dosta optimistično, jer danas se u BiH ne vodi samo bitka za odbranu BiH i svih njenih vrijednosti, već se ovdje brane principi EU i naprednog civiliziranog svijeta. Evropa i SAD u BiH brane te principe, a ako Dodik i ova rušilačka politika budu jači onda je to poraz Evrope i američke administracije. Ja mislim da se to neće dozvoliti – poručuje Miro Lazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.