BANJA LUKA

Đajić odbio posjetu Stanivukovića UKC-u RS: Želimo radnike i pacijente poštedjeti rijalitija

Odlukom rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj posjete pacijentima su zabranjene od 12. februara 2020. godine sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i influence A, navodi se u prvom dijelu odgovora

Đajić odbio posjetu Stanivukovića UKC-u RS. Arhiv

N. Aj.

25.11.2021

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, tačnije iz kabineta generalnog direktora Vlade Đajića, odgovorili su gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanovukoviću povodom njegovog poziva da posjeti ovu medicinsku ustanovu i njihove pacijente.

Odlukom rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj posjete pacijentima su zabranjene od 12. februara 2020. godine sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i influence A. U slučaju širenja virusa to može biti fatalno za pacijente. Vjerujemo da bi to trebao znati gradonačelnik obzirom da je na čelu Štaba za vanredne situacije Grada Banja Luka.

Nepoznat način života

Također, da bi se potpisao Ugovor o isplati jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima UKC RS, nije potreban sastanak sa Upravom. Nakon što Pravna služba UKC RS dostavi potpisan ugovor tražimo hitnu isplatu tih sredstava koja nisu gradonačelnikova već budžetska i za to nije potrebno slikanje i medijska pompa.

Zdravstveni radnici naše ustanove već dvije godine žive jedan, za gradonačelnika nepoznat način života i nemaju vremena niti za svoje porodice, a kamoli za fotografisanje. Oni za to vrijeme liječe kritično oboljele pacijente i mi smo ponosni na njih - navodi se u odgovoru.

Dodaje se da im je "žao što se gradonačelnik nije udostojio da dođe ranije u našu ustanovu", već je prije i tokom pandemije lažirao navodne „afere“ otežavajući nam rad".

Zbog njega su proživljavali prave drame

Navodi se i da je rada tim pacijentima i radnicima "pokušao uskratiti kiseonik, hranu i osnovno pravo na liječenje i rad što je neoprostivo zbog činjenice da su se zbog njega ovdje proživljavale prave drame".

- Kao profesionalci braneći dignitet naše ustanove želimo sve radnike i pacijente poštedjeti rijalitija kojeg gradonačelnik konstantno vodi i ne želimo učestvovati u tim igrama i mogućim neugodnim scenama koje bi se mogle desiti tokom posjete, jer su svi radnici dovoljno ogorčeni na rad gradonačelnika i njegov odnos prema njima, kada se zna da je prvi gradonačelnik u svijetu koji je tužio zdravstvene radnike Ustavnom sudu.

Imajući u vidu gore navedeno obavještavamo Vas da će Pravna služba dostaviti potpisan Ugovor o isplati pomoći zdravstvenim radnicima, a gradonačelnika pozivamo da isplatu izvrši u što kraćem roku. I na kraju da istaknemo da je od prvog dana gradonačelnik bio protiv isplate sredstava svim zdravstvenim radnicima i podsjećamo ga da je to isključivo bila inicijativa Skupštinske većine Grada Banja Luka kojoj se ovim putem i zahvaljujemo - zaključuje se u odgovoru iz kabineta Đajića gradonačelniku Stanivukoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.