ZANIMLJIV STAV

Abdulah Sidran: Formula ZAVNOBIH-a je potrošena, Bosna je bosanska

Pokazalo se da kolektivitet kojim upravlja prastara nomadska glad za teritorijama ne može savladati poriv da prostor koji je i njegov ne birajući sredstva, pretvara u samo njegov

Abdulah Sidran. Arhiv

Piše: D. H.

25.11.2021

U Bosni i Hercegovini danas se obilježava Dan državnosti. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Zanimljiv komentar na ovu temu napisao je akademik Abdulah Sidran koji ističe kako su ovakva rješenja ZAVNOBIH-a zastarjela.

- Ponavljam ovdje svoje čvrsto uvjerenje da je formula ZAVNOBIH-a u kojoj se kaže da Bosna nije 'ni,ni,ni', nego je 'i' 'i' 'i' (srpska, hrvatska, bošnjačka) potrošila svoj istorijski potencijal. Pokazalo se da kolektivitet kojim upravlja prastara nomadska glad za teritorijama ne može savladati poriv da prostor koji je I NJEGOV, ne birajući sredstva, pretvara u SAMO NJEGOV.

Zato smo dužni naći zamjenu za dosadašnju, zavnobihsku, formulu. Nova formula mora eliminisati 'imovinski' aspekt po kojemu je Bosna vlasništvo navodnih 'konstitutivnih' naroda, jer ona nije ničije vlasništvo, a starija je i pametnija od svakoga svoga naroda ! Jer nisu ti narodi konstituisali nju, nego je ona konstituisala njih ! Ako se uopće mora kazivati čija je, onda treba kazati: Ona je SVOJA, BOSANSKA, što znači svih onih koji u njoj žive, poštuju je i trude se da je potomcima predaju boljom nego što je bila kad su je oni od predaka preuzel - napisao je Sidran.


Status Abdulaha Sidrana. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.