OGLASIO SE DINO MUSTAFIĆ

Narodno pozorište Sarajevo ne želi prihvatiti nagradu Susreta pozorišta u Brčkom

Predložio sam još na početku festivalskog programa, nakon naše izvedbe, da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate, naveo je Mustafić

Dino Mustafić. Agencije

L. K. P.

26.11.2021

Predstavi "To nikad nigdje nije bilo" reditelja Dine Mustafića direkcija Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom dodijelila je nagradu Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog. No, Narodno pozorište je ne želi prihvatiti.

Reditelj i direktor NPS-a oglasio se povodom ove odluke i poslao otvoreno pismo.

-Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, primili smo zvaničnu informaciju s vašeg e-maila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodijelio predstavi "To nikad nigdje nije bilo" nagradu Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog većinom glasova produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. U svoje lično ime, kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, predložio sam još na početku festivalskog programa, nakon naše izvedbe, da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate, naveo je Mustafić.


Predstava "To nikad nigdje nije bilo". Agencije

On smatra da je način na koji je direkcija putem web stranice festivala i na zvaničnoj press konferenciji komentarisala kritičke intoriane istupe njegovih kolega i kolegica pokazao da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, naročito etičkim.


-Vrlo sam uznemiren da su u bh. javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromitiraju umjetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima. Želim da vjerujem kako bh. teatarski festivali jesu mjesto korektiva društva, korifeji manjinskih uvjerenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svijet kroz umjetničku empatiju. Umjesto toga, vaši postupci su promovirali kulturu nasilja s kojim većina umjetnika i umjetnica ne želi imati nikakvog dodira", dodao je.


Naveo je kako činjenica da, uprkos svemu, nagrade dodjeljuju kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umjetnicama i umjetnicima koji sudjeluju, prema struci i prema javnosti.


U znak solidarnosti sve predstave se povukle iz takmičarskog dijela festivala u Brčkom, Štajnfeld se zahvalila kolegama


- Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva. Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, zaključio je Mustafić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.