VELIKI PROTESTI

Hiljade rudara ponovo na ulicama: Traže svoja prava

Bit će tu radnici, članovi njihovih porodica, građani…, rekao je Husić

Piše: Fu. M.

26.11.2021

Tuzla: Jasne poruke - Avaz
Tuzla: Rudari čekaju rješenje - Avaz
Sa protesta u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Rudari ispred pogona Haljinići u Kaknju - Avaz
+9

"Željko Komšiću, jesi li za rudare?" Ovo je poruka s jednog od transparenata s protesta rudara večeras u Tuzli.

Inače, komorati u Brezi, Tuzli, Zenici, Đurđeviku i Kaknju, kako su i najavili prekinuli su proizvodnju i izašli na kapije rudnika. 

Podsjećamo, Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas je organizirao potpisivanje peticije podrške rudarima ispred kapije rudnika Mramor u Tuzli, a za večeras su planirana i okupljanja ispred direkcija rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

- Mi smo se jučer stavili na raspologanje u socijalnom dijalogu, kreirali rješenje, usaglašavali ga sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije. Smatramo da smo ponudili jako kvalitetno rješenje koji je na jedan način prihvatljiv za sve aktere socijalnog dijaloga. Uradili smo to i radi javnsoti i građana, radi naših mnogobrojnih prrijatelja koji znaju da je strategija našeg djelovanja dijalog, da smo neumorni. Međutim ovaj put se dešava nešto jako čudno, imamo razloga svi biti zabrinuti u Federaciji BiiH zbog jednog ovakvog stanja - izjavio je večeras Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Elvedin Avdić, predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica, je kazao da rudari od svojih zahtjeva neće odustati. 

- Andeliji bi poručio da Sindikat nije osam predsjednika sindikata rudnika u Koncernu već ono ispred zgrade Vlade FBiH. Sve je usaglašeno s Vladom FBiH, ali je jedina kočnica Andelija. Obratili smo se Komšiću da kaže ko drži Andeliju i je li on bitniji od svih rudnika i rudara - kazao je Avdić.

Rudari u Zenici: Građani masovno potpisuju peticiju podrške - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Veliki broj rudara okupio se Zenici gdje je organizirano i potpisivanje peticije podrške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.