SAOPĆENJE

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH: Zahtjevi rudara ne smiju ugroziti likvidnost i opstanak Elektroprivrede

Iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH ističu da u pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvatljiv stav Sindikata radnika rudnika

Elektroprivreda BiH. Avaz

Fu. M.

26.11.2021

Sindikat elektroenergetskih radnika (SEER) Federacije Bosne i Hercegovine objavio je danas da zahtjevi Sindikata radnika rudnika FBiH u sastavu Koncerna Elektroprivrede (EP) BiH ni u kom slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstanak EPBiH.

U saopćenju se navodi kako se daljnjom politizacijom aktuelnog stanja zavisnih društava rudnika u Koncernu ne može tolerisati svjesno uništenje opšteg javnog dobra Elektroprivrede koja će za posljedicu imati stečaj, gubitak energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama za građane i cjelokupnu privredu, uz izvjesno zatvaranje većine privrednih subjekata i gubitka hiljada radnih mjesta, a naročito drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca, koje će dovesti do opšteg siromaštva u društvu.

Konsolidacija rudnika

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH smatra da se izneseni zahtjevi rudara u prethodim i sadašnjim zahtjevima u parcijalnom dijelu mogu tolerisati i smatrati razumnim, kad se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje izvjesno za duži vremenski period, povećanja cijene uglja koja će komparirati sa cijenom električne energije na tržištu, uz povećanje cijene električne energije u kategoriji domaćinstva, koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika.

Kada se radi o Pravilniku o radu i radnom učinku, iz SEER-a tvrde da je korektno da se to pitanje vrati u okvire socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u opšte prihvatljivom vremenskom intervalu.

Iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH ističu da u pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvatljiv stav Sindikata radnika rudnika, te da je isključiva nadležnost pripada Vladi Federacije i Koncernu u njihovim ingerencijama.

Socijalni dijalog

SEER poziva sve potpisnike Sporazuma od 19. maja 2021. da preuzmu izvršavanje svojih obaveza i vrate se socijalnom dijalogu bez dodatnih ultimatuma. Svako daljnje urušavanje Elektroprivrede smatraće se nedobronamjernim, a za posljedicu će imati traženje odgovornosti i proteste hiljada radnika u elektroenergetskom sektoru, dojaju iz tog sindikata.

- U suprotnom, ako izostaje socijalni dijalog, uz nastavak prijetnji po opstanak energetske nezavisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama i daljeg ugrožavanja likvidnosti EPBiH, s obzirom na nagomilane probleme u rudnicima prije ulaska u koncern, a koji su i dalje nastavljeni sa kulminacijom akumuliranog trenutnog gubitka od oko milijardu KM, tražimo od Vlade FBiH da pokrene proces razdruživanja Elektroprivrede i zavisnih društava na način da privređuju odvojeno na slobodnom tržištu u BiH - saopćeno je iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.