DOM ZDRAVLJA KUPRES

Na originalan način privlače nove kadrove: Ljekarima nude besplatan stan i specijalizaciju

Mladi koji nemaju mogućnost specijalizacije neće se zadržavati u malim sredinama, kaže Lozančić

D. Pucar

Dom zdravlja Kupres

Foto: Arhiv


Nesvakidašnja priča ovih dana dolazi iz Kupresa. Skoro godinu tamošnji Dom zdravlja bezuspješno traži ljekara, a na njihove konkurse niko se nije javljao, pa je trenutno oko 2.500 pacijenata u opasnosti da ostane bez zdravstvene pomoći.

Proširili ponudu

Zbog toga su iz ovog bh. mjesta odlučili na neobičan način pokušati privući mlade ljekare.

- Svima nama je jasno da liječnike ovdje teško možemo zadržati jer ovo područje nema neke ponude po pitanju životnih uvjeta. Ipak, Kupres nije daleko, na dva sata je od Splita, Sarajeva i Mostara, i mislim da je u današnje vrijeme to dosta blizu - kazala je Antonija Lozančić, glavna sestra u Domu zdravlja Kupres.

  • Lozančić: Nismo daleko

    Lozančić: Nismo daleko

    Foto: Arhiv


Tako u novom konkursu potencijalnom budućem ljekaru, osim standardnih uvjeta, nude i besplatan smještaj te mogućnost specijalizacije.

Neće da dođu

- Na natječaj prije pola godine nije se javio nitko, doslovno nitko nije htio doći. Znamo da je deficit liječnika na čitavom području BiH, a mi smo se odlučili proširiti našu ponudu. Mladi ljudi koji nemaju mogućnost specijalizacije neće se zadržavati u malim sredinama i zbog toga nudimo i smještaj, koji smo dogovorili u suradnji s općinskim načelnikom, kao i brzu specijalizaciju u okviru primarne zdravstvene zaštite - obiteljsku medicinu, pedijatriju, možda i ginekologiju - navela je Lozančić. 

Lijepo mjesto

Iz Doma zdravlja se nadaju da će, kad već to životne okolnosti ne dozvoljavaju, mala medijska pomoć doprinijeti tome da Kuprešani dobiju novog ljekara.

- Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati liječnika u ovom našem malom lijepom mjestu - poručila je Lozančić.

NA VRH

Podijeli članak na