GOSTOVAO KOD AMANPUR

Silajdžić za CNN: Situacija je opasna i međunarodna zajednica bi trebala reagovati

Na sceni je ponavljanje onoga što se desilo 1991. i 1992. godine, navodi, samo sada uz više osmijeha

Kristijan Amanpur i Haris Silajdžić. Printscreen

Fu. M.

26.11.2021

Bivši bh. diplomatije i član Predsjedništva BiH i Haris Silajdžić gostovao je večeras na CNN-u kod Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour).

- Veoma sam zabrinut u ovoj situaciji kada je bolje spriječiti, nego liječiti, a oni ponovo prijete upotrebom sile, nakon svega što se dogodilo u BiH, rekao je Silajdžić i dodao:

– Zato nam je potrebna hitna akcija da se Dejtonski sporazum vrati na pravi put. A trenutno to nije tako. Nadamo se da će američka administracija ovome posvećivati neprestanu pažnju.

Na pitanje Amanpour vjeruje li članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kada kaže da ne želi nikakav konflikt, Silajdžić je kazao kako mu ne vjeruje.

– Ne radi se ovdje samo o BiH, oni uznemiruju cijelu regiju. I ne samo on, već i Beograd i Moskva, koji stoje iza toga. To se trenutno dešava. I zato nam treba hitna pažnja onih koji ovdje mogu nešto poduzeti po tom pitaju – ističe Silajdžić.

Na sceni je ponavljanje onoga što se desilo 1991. i 1992. godine, navodi, samo sada uz više osmijeha.

– Agenda ostaje ista – a to je “velika Srbija”. Beogradski režim je bio i jeste glavni podstrekavač svega ovoga i njihova je ideologija “velika Srbija” – silom. To je problem cijele regije, ne samo BiH. I zbog toga je u opasnosti demokratija u cijeloj regiji.

Ne vjerujem im šta sada pričaju, jer su do prije nekoliko dana prijetili upotrebom sile. I samo kupuju vrijeme ili šta već, kako bi prebrodili situaciju.

Međunarodna zajednica jeste reagovala, ali je ta rekacjia spora i sa svega nekoliko riječi. A nama je ovdje potrebna akcija, moramo zaštititi BiH i regiju od novog rata. Jer oni su za to spremni. Oni bi željeli da izađu iz BiH. I prijete. Šta da radimo? I zato nam je potrebno da se Dejtonski sporazum vrati na pravi put, jer on ne dozvoljava otcjepljenje i odvajanje – dodao je Silajdžić.

Navodi da im zato i jeste bilo potrebno podizanje tenzija i političko djelovanje, umjesto poštivanja zakona.

– Jer misle da tako mogu postići nešto više. Situacija je opasna i međunarodna zajednica bi trebala reagovati. A američka administracija i mnogi ljudi tamo dobro znaju šta se tačno dešava – poručio je Silajdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.