PRENOSIMO

Vilson: U rješavanju problema u BiH ne mogu učestvovati samo stranci

Stvarno sam zabrinut zbog onoga što se dešava u Bosni, rekao je Dejmon Vilson

VOA

Dejmon Vilson

Foto: Agencije


Dejmon Vilson (Damon Wilson), novi predsjednik i izvršni direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju, američke nevladine organizacije posvećene jačanju demokratskih institucija širom svijeta, u intervjuu za Glas Amerike rekao je da u rješavanju problema u BiH ne mogu učestvovati samo stranci.

Na pitanje kako komentira trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno s obzirom na, kako je Zapad vidi, zapaljivu retoriku Milorada Dodika, Vilson kaže:

Flertovanje s Moskvom

- Stvarno sam zabrinut zbog onoga što se dešava u Bosni i zabrinut sam zbog onoga što je bio stalni tempo jedne korumpirane autoritarne tendencije, izgrađene na okosnici nacionalističke i secesionističke retorike, uz flertovanje s Moskvom, koja je zaista vođena korumpiranim kanalima. Mislim da je ovo medvjeđa usluga prema narodu Bosne i Hercegovine, ali i narodu RS. Tako da se poprilično brinem zbog toga. I mislim da je to ponekad i odraz neuspjeha da se pozabavimo osjećajem trenda tranzicione pravde, da se nismo u potpunosti pozabavili izazovima prošlosti, a to nastavlja da oblikuje destruktivnu budućnost. To nije recept za uspjeh. Mladi briljantni Srbi, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, svoju budućnost će tražiti negdje drugdje. I imat ćete depopulaciju zemlje ako ova vrsta vodstva ne dovede zemlju na pravi put za prilike.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije pozvana na Samit za će početkom decembra organizovati predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).

Neuredna priča

- Da, to što je Bosna neuredna priča je dio razloga zašto nije za tim stolom. Pitanje je ko bi bio za stolom, kako bi se to uradilo. Disfunkcionalnost je ta koja omogućava BiH da ne postigne ono za što zaista ima potencijal. Šire govoreći, Samit za demokratiju je važna prilika da se usredsredi svjetski razgovor o važnosti demokratije danas. Mislim da je odlučujući izazov našeg vremena da li demokratija ili autokratija donosi rezultate za više ljudi širom svijeta. Vidjeli smo pravi izazov demokratiji i slobodi predvođen autoritarnim oživljavanjem oštre moći, podstaknut usponom Pekinga i agresivnim pristupom Moskve - kazao je Vilson.

Više o:

Damon Wilson SAD BiH
NA VRH

Podijeli članak na