PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović od probosanskih stranaka traži da zauzmu zajednički stav o reformi Ustava i izbornog zakona

Pokušaj predstavnika međunarodne zajednice da se pregovori svedu na reducirani format u kojem učestvuju samo SDA i HDZ od početka je osuđen na neuspjeh, navode iz SDA

Bakir Izetbegović. SDA

Piše: E. T.

27.11.2021

Nakon sjednice predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), usvojeno je osam zaključaka. 

Između ostalog, kako je saopćeno iz SDA, pozvani su predstavnici probosanskih stranaka da zauzmu zajednički stav. 

- Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju i formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva, u skladu s principima oko kojih je već postignuta načelna saglasnost i sa kojima je javnost upoznata. Nekoordinirani pristup otežava poziciju kompletnog probosanskog bloka. Radi se o sudbonosnim odlukama i procesima koji ne smiju biti korišteni u svrhu pribavljanja političkih poena ili stranačkih interesa od bilo koga - jedan je od zaključaka predsjedništva, saopćeno je iz SDA. 

Također, predsjedništvo SDA insistira na tome da u procesu pregovaranja o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva moraju učestvovati predstavnici svih parlamentarnih stranaka. 

- Pokušaj predstavnika međunarodne zajednice da se pregovori svedu na reducirani format u kojem učestvuju samo SDA i HDZ od početka je osuđen na neuspjeh i ne može dati rezultat, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da je za bilo koje rješenje potrebna dvotrećinska parlamentrana podrška - navodi se u jednom od zaključaka. 

Izrazili su zabirnuost najavam pojedinih zvaničnika, kako su naveli da je potrebno riješiti isključivo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, pozvali su SNSD da prestane sa blokadama koje dramatično pogoršavaju odnose i stanje u zemlji te su pozdravili aangažman i podršku predstavnika EU i SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.