GODIŠNJICA

U Banjoj Luci održana izložba “Stara Bosna” povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

BiH je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje, rekao je Salkić

L. M.

Večeras je u Banjoj Luci održana izložba “Stara Bosna” u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Organizatori večerašnje izložbe su potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić i Galerija “Preporod” Zenica. Slike koje su izložene i prezentovane na ovoj izložbi su rađene različitim tehnikama sa motivima stare Bosne kojom su umjetnici prikazali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

Njegovati nacionalne praznike

Izložbu “Stara Bosna” je otvorio potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji se i obratio prisutnima.

- Ovom večerašnjom izložbom sa motivima naše domovine Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ovdje u Banjoj Luci mi svjedočimo snagu naše domovine. Ova izložba predstavlja nastavak kontinuiteta obilježavanja Dana državnosti Bosne i Heregovine u ovom dijelu naše domovine - rekao je Salkić.

Kako je kazao, trebamo da njegujemo nacionalne praznike naše domovine "bez obzira na pokušaje separatista da nam ospore ovaj praznik i da nas onemoguće u njegovom obilježavanju".

Historijski korijeni BiH

- Naša ljubav prema Bosni i Hercegovini treba da pobijedi njihovu mržnju. Bosna i Hercegovina je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje. Historijski korijeni Bosne i Hercegovine toliko su duboki i jaki da je nisu uspjeli podijeliti i uništiti ni mnogo jači neprijatelji od ovih današnjih. Zbog toga je Bosna i Hercegovina opstajala kroz historiju i zbog toga će opstajati u budućnosti - istakao je Salkić.

Naveo je da je jaka i stabilna BiH garant opstanka našeg naroda, ne samo na ovim prostorima, već u cijelom svijetu.

- Mi trebamo svakim danom jačati našu ljubav, naše patriotsko osjećanje spram pripadnosti našoj domovini, jer mi nemamo rezervne domovine. Budite ponosni što ste državljani Bosne i Hercegovine i što obilježavamo svi zajedno Dan državnosti Bosne i Hercegovine ovdje u Banjoj Luci - zaključio je Salkić.

NA VRH

Podijeli članak na