GRADONAČELNIK TUZLE

Imamović: Ovakva situacija dovodi do nestabilnosti države i energetskog sistema

Pozvao je sve nadležne institucije na poštivanje rudara te da se pitanje njihovih zahtjeva što prije riješi

Imamović: Može doći do slabljenja svih radnih mjesta. arhiv

E. Ć. / BHRT

27.11.2021

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je sve nadležne institucije na poštivanje rudara te da se pitanje njihovih zahtjeva što prije riješi. Podcrtao je da bez rudara nema ni energetskog sektora u BiH.

- Njihova plata ne treba da bude manja nego veća. Oni se ne bore za slikanje u brendiranoj odjeći, za predobro plaćene funkcije, medijsko eksponiranje i lajkove, nego za goli život. Rudari nisu krivi što državna firma u kojoj rade nije uplaćivala državi poreze i doprinose. Kao i svi drugi radnici i rudari imaju pravo na to da im se uveže staž, da im oprema i sigurnost u rudnicima bude bolja, pošteno je da ugalj kojeg iskopaju bude bolje plaćen. Svakome je, valjda, jasno da naš elektroenergetski sistem ne može i dugo neće moći da opstane bez rudara i bez uglja - istaknuo je Imamović za "BHRT".

Imamović smatra da ovakva situacija dovodi i do nestabilnosti u državi, kao i nestabilnosti energetskog sistema što za posljedicu može imati slabljenje svih radnih mjesta i svih građana.

- Svima je jasno da se u Elektroprivredi i rudnicima nakupilo mnogo problema u mnogo godina i svi ti problemi se ne mogu riješiti preko noći. Međutim,trenutnu krizu treba riješiti hitno. I to pošteno, bez manipulacija, spinovanja i prijetnji čitavim gradovima i rudarima. Unutar cijelog koncerna treba da bude više rada, pravde i jednakosti - dodao je Imamović.

Gradonačelnik Tuzle kaže kako su građani jako uznemireni i da očekuju konstruktivan socijalni dijalog.

- Sada kad radnici Termoelektrane Tuzla ulažu velike napore da očuvaju sistem proizvodnje električne energije i tople vode za grijanje, u ovom trenutku kada nam radi mogućih redukcija, a samo Tuzli, zašto samo Tuzli?. Zbog zaprijećenog nestanka struje prijeti maksimalna ugroženost privrede i svakog domaćinstva, nadležni organi trebaju pokazati poštovanje prema rudarima, razumijevanje rudarskih problema, trebaju danonoćno raditi i razgovarati, uspostaviti istinski socijalni dijalog i što prije pronaći izlaz iz ove situacije - poručio je Iammović i pozvao nadležne institucije, a prije svega Elektroprivredu BiH da preuzmu odgovornost, jer je u njihovim rukama moć odlučivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.