CRNA GORA

Džaferović mudro reagirao na još jednu Komšićevu međunarodnu svađu

Svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom, rekao je Džaferović

Džeferović i Komšić govorili na Forumu. Anadolija

Fu. M.

27.11.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom obraćanja na Balkanskom integracijskom forumu u Podgorici, istakao je da postoje ekonomski interesi pojedinih evropskih zemlja da "određuju čak i njihov odnos prema vrijenosnim stavovima tih zemalja, ovisno o moći te zemlje, čak da se utječe i na odluke cijele zajednice Evropske unije".

- Primjer, kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj. Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), naravno za odličan posao i dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost – kazao je Komšić.

Zamolite ambasadore

Na Komšićeve riječi reagirao je ambasador Freancuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije (Christian Thimonier) koji je, između ostalog, kazao kako Francuska očekuju da BiH bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona.

Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.

- Ambasadore, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u BiH. Ali, to je bilo, ambasadore. Nekad bilo. Danas je nešto drugo. Imate kolege svoje, francuske ambasadore…, ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno.

Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Žaka Širaka. Ali se sjećamo i Miteranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako – replicirao je Komšić.

Dobri odnosi s Francuskom

U raspravu se uključio i član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je kazao da smo mi u Bosni i Hercegovini neizmjerno zahvalni Širaku za sve što je uradio za BiH.

- Osobno sam bio na njegovoj sahrani u znak poštovanja prema tom čovjeku i Francuskoj. Mi želimo imati i imat ćemo dobre odnose sa prijateljskom Francuskom. Govorimo, dakle, o tim pozitivnim stvarima – rekao je Džaferović, dodajući da svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom i dogovorom, a ako to ne postoji, onda postoji međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde koje treba pozivati u pomoć - rekao je Džaferović.

Sa Balkanskog integracijskog foruma. Agencije

- Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države zapadnog Balkane, postoje samo države zapadnog Balkana. Ne postoje ni manje ili više vrijedni narodi unutar tih država. To je vrlo važan princip. To je vrlo važan princip koji moraju shvatiti svi u regionu zapadnog Balkana – istakao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.