PROJEKTI

Granični prelaz i most "Bratoljub" od danas u funkciji

Most i granični prelaz svečano su otvorili ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

S. Sm.

28.11.2021

Sa svečanog otvaranja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Novoizgrađeni most „Bratoljub“, između Bratunca i Ljubovije, zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije od danas su zvanično u funkciji.

Most i granični prelaz svečano su otvorili ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.


Vlada RS finansirala je izgradnju pristupnog puta

Otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predstavnici općina srednjeg Podrinja, političkog, privrednog i kulturnog života i veliki broj građana.

Izgradnja „Bratoljuba“, čija je dužina 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona eura. Radove je u cjelosti finansirala država Srbija.

Vlada RS finansirala je izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza kod „Bratoljuba“.

Završetak izgradnje mosta, koju je prethodni saziv Vijeća ministara blokrao, bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Nakon toga su počele aktivnosti oko izgradnje zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala BiH i Srbije sa lijeve strane Drine, u RS.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije

Ti radovi, vrijednosti 14,5 miliona KM, završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu.

Ovo će biti međunarodni granični prelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prelaz ima tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.

Srđan Rankić, načelnik opĆine Bratunac, kazao je do ovo treba biti početak uspješnih projekata kulturnog povezivanja i svake druge saradnje.

- Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca i putnik do kuće - istakao je.

Milan Janković, načelnik opĆine Ljubovija, kazao je da je današnji dan veliki za opštine Ljubovija i Bratunac.

- Na današnji dan otvaramo ovu divnu građevinu koja će nas godinama spajati i pomoći da se ekonomski razvijamo i budemo bliži jedni drugima”, kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.