ZAVRŠENA SJEDNICA

Odlučeno u Tuzli: Smjena direktora EPBiH Admira Andelije ostaje prvi zahtjev rudara

Sinoć u 23 sata kompletan upravni odbor granskog sindikata, na čelu sa mnom, ponudio je ostavke, kazao nam je Sinan Husić

Husić i Andelija. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.11.2021

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u FBiH danas je održao vanrednu sjednicu u Tuzli. Usaglašeni su zahtjevi rudara koji će rano ujutro biti upućeni Vladi i Parlamentu FBiH, a glavni zahtjev rudara ostaje smjena generalnog direktora EP BiH Admira Andelije.

- Sinoć smo bili akteri jedne čudne priče na jednoj od televizija, u kojoj je tražena i ostavka predstavnika sindikata. U 23 sata kompletan upravni odbor granskog sindikata, na čelu sa mnom, ponudio je ostavke. U Tuzli su evo predstavnici svih sindikata iz svih sedam rudnika uglja. Članstvo ne prihvata ostavku i od nas je zatražilo da povučemo ostavke, što smo mi i uradili – kazao nam je Sinan Husić, predsjednik SSRR FBiH.

On dodaje da će u setu zahtjeva rudari ostati pri onome što su ranije tražili, ali da je njihov prvi zahtjev smjena direktora EP BiH. – Prvi zahtjev Sindikata, u setu zakona koji će biti predstavljeni Vladi i Predstavničkom domu PFBiH, jeste smjena generalnog direktora EP BiH – dodao je Husić.

Osnovni zahtjevi Sindikata rudara vezani su za zadržavanje dostignutog nivoa materijalnih prava uposlenika. obustavljanje primjene novih pravilnika o radu i radnom učinku u rudnicima i njihovo usaglašavanje kroz socijalni dijalog, uvezivanje radnog staža rudarima koji ispunjavaju uvjete za penziju, kreiranje programa izmirivanja obaveza po ovom osnovu u narednim godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.