KOLUMNA BRITANSKOG LISTA

Daily Mail: Dodik huškaškom retorikom podsjeća na strahote iz Srebrenice

Bivši savjetnik Dejvida Kamerona analizirao političku krizu u Bosni i Hercegovini

Dodik: Ponovo prijeti otcjepljenjem. arhiv

E. Ć.

28.11.2021

Nekadašnji saradnik bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona (David Cameron), Ian Birel (Birell) analizirao je političku krizu u Bosni i Hercegovini. Birel je u autorskom tekstu za "Daily Mail" pisao o ratu, te huškaškoj politici Milorada Dodika, kako je rekao, koja podsjeća žrtve genocida na užas koji su preživjeli.

- Munira Subašić izgubila je muža i sina tinejdžera u najmračnijem poglavlju evropske historije od Drugog svjetskog rata, genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, kada je u nekoliko dana užasa masakrirano više od 8.300 ljudi. Ona je također, kao i hiljade drugih žena, bile napadnute od srpskih snaga koje su ubijale muškarce i silovale žene u bosanskim šumam i uništavali sela nakon post-komunističke implozije Jugoslavije.




Dodikovo zalaganje za otcjepljenje

Autor ističe kako je Munira svoju agoniju pretvorila u liderstvo kampanje žena koji su tražili ostatke svojih najmilijih.

- Jedna žena, koja nikada nije pronašla tijela svoja tri sina, vratila se da živi mirno u mjestu gdje je rodila tu djecu i gdje se nadala da će proživjeti posljednje dane svog života. Ali sada je spakovala kofere, spremna da ponovo pobjegne - piše Boril, te je istakao zalaganje Milorada Dodika za otcjepljenje RS, te naveo kako on planira ponovo formirati vojsku odgovornu za genocid.

- Hitler je gurnuo cijelu Evropu u haos sredinom 20. stoljeća. Hoće li Dodik uraditi isto u 21. stoljeću? - pitala se Subašić u razgovoru s Birelom.

- Jedan analitičar označio je Dodika, nacionalističku marionetu za napore ruskog predsjednika Vladimira Putina da destabilizuje kontinent, 'najopasnijim čovjekom u Evropi. Čak je i Šefik Džaferović, zajednički predsjednik zemlje prema sistemu podjele vlasti, nazvao postupke svog kolege predsjednika 'veoma, vrlo opasnim' jer mi je priznao daće možda morati narediti oružanim snagama države da zaustave srpsku pobunu - navodi Birel, koji je naveo izjavu Džaferovića, u kojoj mu je član Predsjedništva rekao da ako Dodik nastavi voditi identičnu politiku, a međunarodna zajednica ništa ne poduzme, to će sigurno rezultovati ponovnim izbijanjem sukoba.


Prijetnja po Dejtonski mirovni sporazum

Autor teksta dalje navodi kako postoji prijetnja po Dejtonski mirovni sporazum, koji je unazad 26 godina bio na snazi u BiH, u kojoj zajedno žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Dodaje da je prošlog mjeseca Dodik donio zakona kojima će državne nadležnosti nelegalno poništiti na prostoru entiteta RS, uključujući uspostavljanje vlastite poreske uprave, vojske i snaga sigurnosti.

Birel je naveo kako je Srebrenica najbolje dokumentovani genocid u historiji.

- To je uključivalo etničko čišćenje gradova i sela, sistematska ubistva, logore za silovanje i kopanje masovnih grobnica kako bi se sakrili dokazi, iako su i druge snage počinile teške ratne zločine usred borbi u kojima je poginulo 100.000 ljudi.

Neki preživjeli pokolja iz 1990-ih, navodi autor, vratili su se da obnove svoje domove i živote u razorenoj Srebrenici ali u još jednom grotesknom zaokretu, izabrani gradonačelnik je negator genocida i odani Dodikov sljedbenik, navodi autor koji u daljem tekstu opisuje Mladena Grujičića:

- Mladen Grujičić, bivši učitelj, tvrdi da masovna ubistva ne predstavljaju genocid, uprkos presudama dva međunarodna suda. On također ima veze sa grupom koja slavi ratne zločince. Kada sam ga sreo ukancelariji gradonačelnika, 39-godišnjak čiji je otac poginuo u ratu, bio je prijateljski nastrojen i odgovarao sve dok nisam pitao za njegov stav o genocidu. 'Intervju je završen', rekao je oštro, a Birel dodaje kako je Grujičić državu nazvao "nesretnim brakom". 

Dodik agent haosa

- Dakle, još jednom, Balkan je žarište na ivici eksplozije i još jednom, utjecaj bi se mogao osjetiti daleko šire nego samo u ovom napaćenom kutku evropskog kontinenta. Kao i u prethodnim stoljećima, rivalske strane sile se bore za utjecaj. Ipak, sada je slabost Zapada dovela do toga da Rusija popuni diplomatsku prazninu kako bi ohrabrila ekstremiste - piše Birel.

Podsjetio je na famoznu izjavu Vinstona Čarčila (Winston Churcill) koji je rekao da Balkan kreira više historije nego što je može konzumirati, a vratio se u daleku prošlost i dotakao se ubistva Franca Ferdinanda (Franz) koje se dogodilo u Sarajevu.

Jasmin Mujanović, stručnjak za Balkan koji živi u SAD-u, rekao mu je da je Dejton, sa podjelom vlasti zanovanoj na etničkoj pripadnosti, podstakao ekstremiste da raspiruju tenzije, te da političari tako ne bi mogli tražiti kompromis.

Mujanović je dodao da je Dodik agent haosa koji testira granice mogućeg, a strah je da bi mogao otići jako daleko. Drugi vjeruju da Dodik igra igre kako bi učvrstio podršku uoči izbora sljedeće godine, ali neće učiniti ništa konkretno da se razdvoji. Ipak, on je i pijun za Putina dok Kremlj nastoji obuzdati NATO i podijeliti EU, koja se mora boriti sa svojim nacionalističkim liderima poput Viktora Orbana, koji je posjetio Dodika prije tri sedmice - napisao je Birel za "Daily Mail".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.