SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Palmer: Od esencijalne važnosti je da izbori budu transparentni i da građanima vrate povjerenje

Želim reći da je ustavna i izborna reforma jako važna na putu ka evropskom putu, poručio je Palmer

Metju Palmer: Ja sam predstavnik SAD. Fena

Piše: L. Memčić

29.11.2021

Metju Palmer (Matthew), specijalni američki izaslanik za izbornu reformu, nakon sastanka sa Ivanom Korajlić, direktoricom Transparency Internationala, Željkom Bakalarom predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) i Vehidom Šehićem, bivšim članom CIK-a, kojem su prisustvovali i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichhorst), kao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), poručio je da je došao da podrži nastojanje za postizanje dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi.

- Želim reći da je ustavna i izborna reforma jako važna na putu ka evropskom putu. Ono što je od esencijalne važnosti je da ovaj proces bude prihvaćen u Parlamentu, da izbori budu transparentni i da daju građanima BiH sigurnost da se njihovi glasovi računaju. Također, važno je da rezultati izbora odražavaju volju građana. Tu smo da podržimo ovaj proces i BiH - rekao je Palmer.

Palmer je na konstataciju novinara da će uvesti sankcije Bakiru Izetbegoviću ako ne popusti u svojim stavovima, kako je pisao njemački list "Der Standard", rekao da on predstavlja Sjedinjene Američke Države.

- Mi radimo na tome da političke stranke dođu do dogovora, da pomognemo ustavnoj i izbornoj reformi, da bi se provele odluke Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.