IAKO SU DOŠLI NA SJEDNICU

Majkić: Povlačenje Inckovog zakona i odlazak stranaca minimum je za naš povratak

Ako se to ne desi nećemo se vratiti u institucije

Dušanka Majkić. Avaz

Piše: D. H.

29.11.2021

Na osmoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na koju su došli i delegati iz Republike Srpske, obratila se i Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH koja je istakla da je povlačenje Inzkovog zakona i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda minimum za povratak predstavnika iz RS u institucije BiH.


"Ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u Parlamentu BiH"

Na počeku obraćanja je podsjetila da je delegate u Domu naroda Parlamenta BiH birala Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

- I oni se moraju strogo držati zaključaka koje donosi ta Narodna skupština. Dakle, imamo obavezu. Druga stvar, kolega Bećirević je maloprije napomenuo kako se treba pridržavati načela ustavnosti i zakonitosti, a ja uz to dodajem gdje bi nam bio kraj da sve ove godine nismo radili na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, neustavno radili sve ono što smo uradili, došli u poziciju u kojoj se danas nalazimo. Ne trebamo nikome objašnjavati i mi danas ovdje pokušavamo stvoriti iluziju kako se ne zna zašto ovaj Dom naroda ne radi - navela je Majkić.

Dalje je citirala Bakira Izetbegovića koji je rekao da su štete ogromne i da su one nastale nefunkcionisanjem Parlamenta BiH, dodajući “da i oni tako misle, ali da ne vide grešku na istim mjestima.

- Da nešto podsjetim prije svega, 23. jula ove godine nametnut je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH ili tzv Inckov zakon i ne treba govoriti kakve je to posljedice izazvalo u javnosti. Nakon tri dana, usaglašeni su zaključci predstavnika deset političkih stranaka sa sjedištem u RS koje imaju narodne zastupnike u NSRS, a u vezi s Inzkovom odlukom, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH. Dakle, mi predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH osim u slučajevima kada je neophodno učešće u sprečavanju donošenja odluka protivno interesima RS, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona - naglasila je Majkić.


"Došli smo samo da ovo kažemo"

Majkić je također naglasila da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nelegalno postavljen visoki predstavnik.

- Te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom. To su zaključci koji su upućeni prema NSRS koja je u julu donijela zaključak da podržava ove zaključke. Dakle, prema našem mišljenju, smatramo da je OHR glavni krivac za krizu u BiH. Visoki predstavnici su se i pokazivali kao najveći neprijatelji ove zemlje i doveli nas u poziciju u kojoj se danas nalazimo - kazala je Majkić.

Kaže da je u RS nametnuto 260 odluka.

- Da se zapitam šta je BiH donio posljednji nametnuti zakon koji efekat ili je donio dodatni problem. Jer čovjek koji ga je nametnuo je brzo pobjegao odavde da ne sačeka plodove njegovog truda i rada. Nije mogao očekivati ništa dobro. Činjenica je da smo jednim dijelom i sami krivi za to, a to je zato što jednim dijelom političkih predstavnika, prije svega mislim na najveću stranku Bošnjaka nema mjesta za dijalog sa druga dva naroda. A o svemu tome danas pričaju sa strancima. O kojoj to zemlji se može ne razgovarati, a pričati o budućnosti. Zato i kažu da je to nemoguća država. Oni koji očekuju od stranaca da će im napraviti državu, po mogućnosti unitarnu, koja bi im najviše odgovarala, teško da će im se ispuniti želja jer po brojnim reakcijama vidimo da to nije recept koji bi mogao da se primijeni u ovoj zemlji”, dodala je Majkić.

Majkić je komentarisala i povratak predstavnika iz RS u državne institucije.

- Povlačenje nametnutog zakona i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH za nas je minimum za povratak. Ako se to ne desi nećemo se vratiti u institucije. I došli smo samo da to kažemo - poručila je Majkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.