NAKON DANAŠNJE SJEDNICE

Pendeš: HDZ je uradio i previše kompromisa, vrijeme je za konsenzus

Radili smo dugi niz godina i predvodili reformske procese, rekla je Pendeš

Marina Pendeš. Agencije

Fu. M.

29.11.2021

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš kazala je da su na današnjoj sjednici tog Doma usvojena dva zaključka na prijedlog HDZ-a BiH.

- Pozivamo na žurno usuglašavanje izbornih modela temeljem potpisanog političkog sporazuma, o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od 17. lipnja 2020. kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje - navela je Pendeš u izjavi za BHRT. 

Pozivaju se svi politički akteri na stalni dijalog kako bi žurno ostvarili preduvjete za redovno i nesmetano funkcioniranje, te ispunjavanje obveza, kako iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, tako i iz Parlamentarne skupštine BiH, drugi je uvjet HDZ-a. 

Izmjene Izbornog zakona

- Vjerujem da su ova dva zaključka jasna pozivajući sve nas da odgovorno pristupimo svom radu. Ukoliko se pridržavamo onog što smo usvojili, ne bi trebalo biti nikakvih problema - dodala je.

Pendeš je ponovila kako je za HDZ, ali i Klub Hrvata, prioritet izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, o čemu govore danas usvojeni zaključci u Domu naroda.

- Mi stalno pričamo o tome kako je nužno da se krene od onih aktivnosti koje su vezane za investicije i gospodarski razvitak. Svi znate, preduvjet svih preduvjeta za gospodarski razvitak i privlačenje stranih investicija je sigurno i stabilno okruženje, a to je poštivanje Ustava. Ja smatram da smo usvajanjem ovih zaključaka prihvatili na sebe odgovornost kako bismo do kraja ove godine završili određene aktivnosti vezane za izmjenu Izbornog zakona. Iduća godina 2022. je izborna godina i mislim da trebamo biti odgovorni prema biračima, građanima, a naročito prema konstitutivnim narodima - istakla je Pendeš.

Dva zaključka

Ona je izrazila uvjerenje da će Opšti izbori u BiH, uprkos svemu, biti održani naredne godine.

- Ja vjerujem da ćemo imati izbore iduće godine ukoliko budemo poštivali odluke koje donosimo. HDZ BiH je radio kompromise od samog završetka rata i prije rata, izlazeći na referendum 29. veljače i prvog ožujka 1992. Mi smo dali legitimitet i legalitet, odnosno dali smo svoj glas za cjelovitu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Unijeli smo u Dejton Herceg-Bosnu. Radili smo dugi niz godina i predvodili reformske procese. Snažno se zalažemo za europski i euroatlantski put BiH. Mislim da smo uradili i previše kompromisa i krajnje je vrijeme da se postigne konsenzus. Današnje usvajanje ova dva zaključka je po mom mišljenju konsenzus unutar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine -  rekla je Pendeš za BHRT. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.