OPTIMISTIČNE NAJAVE

Alija Kožljak za "Avaz": Kad domaći akteri pokažu spremnost za kompromis, BiH će biti ponuđen kandidatski status za članstvo u EU

Ono što će otežavati situaciju jeste uloga Ruske Federacije, smatra Kožljak

Kožljak: Međunarodna ofanziva. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.11.2021

Iako se u javnom prostoru često čuju kritike na račun međunarodne zajednice da je najviše energije usmjerila u izmjene izbornog zakona, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, profesor Alija Kožljak smatra da je dobro što imamo ovakvu vrstu međunarodne ofanzive, da se dešava ono što smo najavljivali prije nekoliko mjeseci i da SAD i EU sinhronizirano djeluju, te da se biraju pitanja koja su trenutno urgentnija i u kojima predstavnici međunarodne zajednice smatraju da mogu postići uspjeh. 

Goruće pitanje

- Pitanje izbora jeste jedno od gorućih pitanja, koje se mora riješiti što prije jer u suprotnom nema izbora. Izbori su ključna stvar a međunarodna zajednica je svjesna da, ako ne bude izbora, ne može biti veća blokada od takve blokade i da bi nju bilo teško prevazići – kaže profesor Kožljak.

Mnogi su očekivali spremna, pa i nametnuta rješenja, ali svaki rezultat je bolji ako u iznalaženju rješenja budu učestvovali domaći akteri i sada je, ističe Kožljak, do mudrosti aktera kako će doći do pravog rješenja.

- Međunarodna zajednica neće ništa nametati, ali hoće koristiti razne alate, pominjati sankcije, novce, izolaciju da dođu do kompromisa. Dakle, podržavam tu vrstu pritiska, jer pitanje izbornog zakona ima ogroman uticaj i na druga pitanja. Definitivno imamo deblokadu Parlamenta BiH, sličnu situaciju ćemo imati i sa Vijećem ministara, a vidjećemo kako će se Milorad Dodik ponašati u Predsjedništvu. Ono što će otežavati situaciju jeste uloga Ruske Federacije. Očigledno je da će međunarodna zajednica, paralelno sa angažmanom u BiH, morati raditi i direktno sa Moskvom. O njenoj podršci i instruiranju onih koji podrivaju efikasnost institucija BiH, a to su Dodik i na neki način Vučić – kaže Alija Kožljak, te dodaje da će međunarodne sankcije, bez obzira na sve, biti implementirane.

Kandidatski status

Angažman međunarodne zajednice u BiH vrlo brzo će biti proširen i na druga goruća pitanja u BiH.

– Istog momenta kad domaći akteri pokažu spremnost za kompromis BiH će biti ponuđen kandidatski status za članstvo u EU. O tome se vrlo ozbiljno razgovara. Može to biti dogovor o izbornom zakonu ili nekom drugom gorućem pitanju koje bude delegirano u narednim sedmicama – tvrdi Kožljak.

Stanje u kojem se nalazi BiH, a za koje opozicione stranke i većina građana odgovornim smatra trojac koji je dugo na vlasti, dovodi i do postepenog približavanja opozicije u oba bh. entiteta.

– Svakako da će opozicija ove pregovore i u FBiH, i u RS iskoristiti da sebe predstavi kao relevantne sagovornike sa međunarodnom zajednicom u budućnosti. Nije čudno što u nekim momentima bude izgledalo da su upravo opozicione partije najrigidniji pregovarači, evo i oko izbornog zakona. Oni žele da se osiguraju da će naredni izbori biti pošteni i da će oni moći ostvariti pobjedu. A najveća prepreka, kako navode, između njih i te pobjede je ta izborna platforma koju najbolje koriste vladajuće partije za taj izborni inžinjering koji je bio na snazi do sada – kaže u razgovoru za portal „Avaza“, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu Alija Kožljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.