SASTANCI

Hrvatski ministar odbrane Banožić u službenoj posjeti BiH: Sastao se s ministrom Podžićem

Kao prijateljske susjedne zemlje suočavamo se sa istim prijetnjama i svaka suradnja na polju odgovora na te prijetnje na obostranu je korist, rekao je ministar Banožić

N. Aj.

30.11.2021

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić u službenoj posjeti BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, danas je u službenu posjetu primio ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa saradnicima.

Sastanku su nazočili i pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, zapovjednik Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH general-bojnik Marko Stojčić, šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, a u hrvatskom izaslanstvu bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, s vojnim izaslanikom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, direktorica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Dunja Bujan-Šujster te ostali predstavnici ministarstava obrane dvaju zemalja.

Euroatlanski put BiH

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo izvrsnom saradnjom ministarstava obrane i oružanih snaga obje zemlje. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost za podršku Republike Hrvatske u školovanju vojnih kadrova te pomoći u gašenjima požara tokom ove ljetne sezone.

Ministar Banožić je potvrdio stav Vlade RH da podržava suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i razgovore o izmjenama Izbornog zakona, te izrazio zabrinutost zbog zastoja u radu institucija vlasti BiH.

- Hrvatska svesrdno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu, i na raspolaganju smo podijeliti svoje znanje i iskustvo kako bismo pomogli BiH da postane punopravna članica Evropske unije i NATO saveza. Kao prijateljske susjedne zemlje suočavamo se sa istim prijetnjama i svaka suradnja na polju odgovora na te prijetnje na obostranu je korist - rekao je ministar Banožić. 

Unaprijeđenje bilateralnih odnosa

Ministar Podžić je kazao kako su zahvalni Hrvatskoj "što u relevantnim međunarodnim forumima podržava pristupanje BiH euroatlantskim integracijama.

- Spremni smo raditi na daljem unaprijeđenju bilateralanih odnosa i saradnje, u interesu obje država, svih naroda i građana, ali i kao zalog za regionalnu sigurnost i stabilnost - kazao je Podžić.

Na kraju sastanka, hrvatski je ministar obrane svojim domaćinima čestitao predstojeći Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te se uputio u posjet Središtu za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) na Butmiru, gdje je održao izlaganje na temu uloge Republike Hrvatske u NATO-u i EU.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.