SKUPŠTINA KS

Forto odgovorio na zastupnička pitanja: Kada se rade kapitalni projekti, ide se na zaduženje

Naglasio je da se ova Vlada ne boji zaduženja, jer rade po zakonu

Forto odgovorio na pitanja zastupnika. Avaz

Piše: A. Č.

30.11.2021

Odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da će ulagati u Dom mladih Skenderija te da idu u revitalizaciju cijelog sistema.

- Kroz određena sredstva Ministarstva kultura finansirat ćemo kulturne manifestacije. Više zastupnika pitalo je o prezaduženosti. Ovo je tema koja se svake godine vrti. Strašno je bitno da u cijelom svijetu kada se rade kapitalni projekti, ide se na zaduženje. Imajući u vidu da kamate nisu veliki trošak, na budžetska sredstva možemo povući još projekata, kao što je na primjer obnova objekata. Tu smo se zadužili 20 miliona, vraćamo 16, a dobili smo četiri miliona bespovratnih sredstava - rekao je Forto.

Naglasio je da se ova Vlada ne boji zaduženja, jer rade po zakonu.

- Nećemo budućim generacijama ostaviti problem. Što se tiče problema sa sindikatima, podržavamo na sindikalnu borbu i na svaki zakonski način da se bore. Međutim, zadržavamo pravo da budžetom upravljamo odgovorno. Godišnje povećanje od 115 miliona traži odgovorno postupanje. Finansiranje te vrste kolektivnog ugovora, finansira se iz ZZJZ KS. Sutra imamo sastanak s budžetskim sindikatima i pregovori traju. Ne mogu reći kakav će biti ishod. Svi ste primijetili strašno povećanje troškova života. Očigledno je da se dešava inflacija i tek sljedeće godine na proljeće ćemo znati šta nam se desilo. Ne možemo bježati od toga - rekao je Forto.

Forto je odgovorio na pitanje zastupnika Čelika:

- Sve što Ured za borbu protiv korupcije bude tražio to će i dobiti. Bilo da je riječ o ljudstvu ili tehničkim stvarima - rekao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.