ZASTUPNIK SBB-A

Poturak: Zamolio bih Vladu da prestane ponižavati policiju u Kantonu Sarajevo

Nevjerovatna mi je činjenica da policija KS od 2014 nije dobila cipele, i da krpe uniformu, rekao Poturak

Poturak: Ovo je prevršilo svaku mjeru. Avaz

Piše: A. Č.

30.11.2021

Nakon što su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo postavili pitanja o Nacrtu budžeta za 2022. godinu, počela je diskusija.

Zastupnik Dževad Poturak (SBB) zamolio je Vladu da prestane da ponižava policiju u Kantonu Sarajevo.

- Ovo je prevršilo svaku mjeru. Danas ministar finansija kaže da će isplatiti 3,2 miliona KM za presude. To su sve presude u KS. Pitam za policiju jer čekaju više od 10 godina na isplatu. Ovo je jako jeftina kupovina vremena s posljedicama. Kažete da imate redoslijed, a meni policija mnogo toga govori, da ustvari nema redoslijeda u KS. To je posao za antikoruptivni tim. Možda čekate da policajci odustanu ili umru, pa da im ne isplatite. Redoslijed je napravljen i tako postavljen, a pitam ministra finansija da li se toga pridržavate. Upravo mi policajci pišu da to ne ide baš tako - rekao je Poturak.


O nabavci helikoptera

Resornog ministra pita zašto se ne poštuje propis o redoslijedu isplate.

- 3,2 miliona KM je kap u moru za sve one koji trebaju da dobiju novac. Puno se čeka i to nije uredu. S druge strane, ako pričamo o herojima u KS to izgleda može da se pričeka. Historija će se u KS tek nekad od proljeća početi izučavati. Tek tada će se početi praviti neki program, da će biti spomen o našim šehidima i junacima. Žao mi je što se tako odnosite prema njima. A do tada neka se svaki roditelj i svako dijete nađe, nije to uredu - rekao je Poturak.

Zastupnik SBB govorio je i o nabavci helikoptera.

- Mi u ovoj sali izgleda imamo dva ministra Federacije MUP-a. Naš ministar je ispričao sve ono što Federacije treba da uradi. Ne znam da li ministru Čampari smeta da se ministar iz Kantona miješa u njegov posao. Kaže kupujemo helikopter za gašenje požara, a požari bili u Hercegovini. Treba alpinistima, a to bilo na Prenju. Imamo i nejasnu cijenu helikoptera, od 40, 20, 15, 27, sad tri miliona KM. Tražim od ministra MUP-a da mi da elaborat da ga malo pročitam, sa svojim prijateljima s kojima sam letio dugi niz godina, pa da vidimo da li je to to - rekao je Poturak.

Nisu dobili cipele, nisu dobili nove uniforme

Nevjerovatna mu je činjenica da policija KS od 2014 nisu dobili cipele, i da krpe uniformu.

- Nisu dobili cipele, nisu dobili nove uniforme, nisu dobili mnogo toga. Mnogo je toga što nema, a imamo želju za famoznim helikopterom. Vojska BiH je jučer dobila četiri helikoptera i oni su u Rajlovcu. Bit će na raspolaganju svima. Nama nije potreban helikoptera. Mislim da je ta donacija četiri helikoptera dovoljna. Ovaj helikopter o kojem pričate nije kanader, i on ne može služiti za gašenje požara u pravom obliku. Imamo puno prečih stvari. Hajmo da se brinemo o policiji na naš način. Lijepo je imati helikopter, ali ima prečih stvari. Žao mi je da je policija dovedena na tako niske grane - rekao je Poturak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.