SKUPŠTINA KS

Zastupnik Marić: Preduzeća se ne gase sama, nego se gase neplanskim i nesistemskim djelovanjem

Mislim da bi bio potrebniji vodeni top za sprečavanje javnog reda i mira i bob odnosno motorole sa duplim baterijama, a ne helikopter i da imamo pristojne uniforme, poruka je policajca koju je pročitao Marić

Marić: Postali smo sebi svrha, to je najžalosnije. Avaz

Piše: A. Č.

30.11.2021

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić (SBB) rekao je da ono što je zastupnik Dževad Poturak iznosio nije patetika (na što je aludirao Elmedin Konaković).

- Mi raspravljamo o prioritetima. Ono što bi trebao biti prioritet u budžetu o kojem odlučujemo. Konkretno, čitam vam poruku policajca: "Mislim da bi bio potrebniji vodeni top za sprečavanje javnog reda i mira i bob odnosno motorole sa duplim baterijama, a ne helikopter i da imamo pristojne uniforme". Mi danas raspravljamo o nacrtu budžeta - rekao je Marić.

Ističe da dobronamjerno iznose šta je potrebno u nacrtu.

- Postali smo sebi svrha, to je najžalosnije. Milijardu i 200 miliona raspoređujemo da se pokriju zahtjevi. Ne prepoznajem ozbiljniju strategije. Moje retoričko pitanje ministru finansija je da li je ovo administrativni nacrt. Očekivao sam da će mi odgovoriti da je potrebno da nacrt bude stabilizirajući. To sam očekivao - rekao je.

Ugašeno je 1.300 firmi

Nadalje, ističe Marić, budžet raspoređuju na način da se zahtjevi administracije pokriju, dok je administracija najsloženija u čitavoj Evropi.

- Brojne su institucije, pa i ministarstva tako uspostavljena. Ispred zgrade smo danas imali dva sindikata iz oblasti obrazovanja, a imamo dva ministarstva obrazovanja. nije li to apsurd. Kako riješiti taj problem. Da li je iko razmišljao o onima koji nam nameću ono što dijelimo uime njih. Ko ima koristi od našeg budžeta. Ugašeno je 1.300 firmi za dvije godine. Neko je odgovoran za ovakvo stanje. Posebno mi u Sarajevu gdje je najviše privrednih tokova - kazao je Marić.


Gdje su predstavnici ESV

Ističe da nema nikakvih olakšica u privredi. donose se zaključci, zaključuju kolektivni ugovori bez strategije.

- Uzmimo primjer da je nedavno potpisan za oblast građevinarstva. Brojne su obaveze iz oblasti zaštite na radu. ko će osigurati sredstva. Najavljujem da nećemo dugo izdržati ovako. Ne vidim predstavnike Ekonomsko-socijalnog vijeća. To je stručno savjetodavano tijelo. U vezi s današnjim nacrtom, na stranici Vlade sam vidio izvještaj sa sjednica ESV. Hoćemo li sa ovakvim pristupom ugasiti još 1.300 firmi. Ne gase ih sami nego ih gasimo mi neplanskim i nesistemskim djelovanjem - rekao je Marić.

Predložio je javnu debatu a potom i raspravu i pripremu budžeta uz puno uključenje udruženja poslodavci i Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.