MIHAEL ROT

Njemački ministar uoči dolaska u Sarajevo: Situacija u BiH prijetnja miru i stabilnosti u cijeloj Evropi

Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi, poručio je on

Rot: Stiže u dvodnevnu posjetu. agencije

E. Ć.

30.11.2021

Kako smo ranije objavili, njemački ministar za Evropu Mihael Rot (Michael Roth) večeras će stići u Sarajevo. Rot je pred dolazak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini rekao kako je trenutna situacija u našoj državi frustrirajuća i da predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Evropi.

- Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU - navodi se u izjavi.

Rot je naglasio kako je neophodan hitni napredak u ovoj oblasti, što je u interesu građana zemlje i njenog ekonomskog napretka.

- Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želio bih ohrabriti i potaknuti sve takve pojedince da ustraju u svojim nastojanjima - dodao je.

Planirani su sastanci Rota sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, sa članovima Predsjedništva BiH, te sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), kao i predstavnicima civilnog društva. Rot će se sastati i sa zastupnicima u Parlamentu BiH.Razgovorat će se o trenutnoj političkoj situaciji i izgledima zemlje za pridruživanje EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.