ŠEF POSLANIČKOG KLUBA PDP

Bundalo se pita da li još uvijek važe odluke Narodne skupštine RS

Oglasio se nakon što je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet osoba osumnjičenih da su kao pripadnici vojne policije RS počinili ratni zločin na području ove opštine

Bundalo: Pita Vladu RS da li još uvijek važi zaključak NSRS iz decembra 2015. godine. banjaluka.net

E. Ć.

30.11.2021

Šef poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo se oglasio nakon što je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet lica zbog sumnje da su kao pripardnici vojne policije RS počinili ratni zločin na području ove opštine.

- Danas, kada je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet lica zbog sumnje da su kao pripadnici vojne policije RS počinili ratni zločin na području ove opštine, jasno pitam Vladu RS da li još uvijek važi zaključak Narodne skupštine RS iz decembra 2015. godine, izglasan nakon sličnog događaja, da je djelovanje ove agencije nezakonito i neustavno, te da institucije RS u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti RS od strane organa i institucija BiH odmah peduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti RS - rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Perica Bundalo.

Bundalo podsjeća da je NSRS tada ocijenila da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i RS provođenje ustavnih nadležnosti i međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

- Međutim, nije primjećena nikakva koordinacija, a ne vidimo da se bilo ko od onih koji su još nedavno pompezno najavljivali zabranu djelovanja SIPA-a na području RS uopšte oglasio po ovom pitanju. Svi orani treba da rade onako kako im zakon nalaže, međutim, danas još jednom vidimo da vladajućoj strukturi zaključci NSRS služe samo da imaju vijest od nekoliko dana, a kada treba da ih provode, tada nastane tajac. To je slučaj sa ovim, ali i sa preko trideset zaključaka sa posebnih sjednica održanih samo u ovom sazivu NSRS. Ružno je i opasno takvo poigravanje sa našom najstarijom institucijom i najvišim zakonodavnim tijelom RS - zaključio je Bundalo.

Bundalo pita da li će se i nakon već dugo najavljivane nove posebne sjednice, ukoliko se održi, nastaviti praksa derogiranja odluka Narodne skupštine, nepoštivanja zaključaka i hoće li i to vlasti poslužiti samo za skretanje pažnje sa ključnih pitanja koja opterećuju RS i uvod u predizbornu kampanju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.