SARAJEVO

Turković sa Folkstadom i Mekgahom: Razgovaralo se o saradnji BiH i Sjevernoatlantskog saveza

Ministrica vanjskih poslova se sastala sa dosadašnjim zapovjednikom i novoizabranom zapovjednicom NATO štaba u Sarajevu

Folkstad, Turković i Mekgaha. MVP

E. Ć.

30.11.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je sa dosadašnjim zapovjednikom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Erikom Folkstadom (Eric Folkestad) i novoimenovanom zapovjednicom brigadnom generalicom Pamelom Mekgahom (McGaha). Na sastanku je bilo riječi o saradnji Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza.

Ministrica se zahvalila NATO štabu u našoj zemlji za kontinuiranu potporu i pomoć, posebno za uspješnu saradnju s Oružanim snagama, te naglasila da BiH i NATO dijele snažno partnerstvo, s ciljem jačanja i intenziviranja saradnje. Naglasila je da je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om, koje je osnovano u februaru ove godine, usvojilo Program reformi BiH 2021, koji je dostavljen Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Ministrica Turković se zahvalila generalu Folkstadu na pomoći i saradnji u povodu završetka njegovog jednogodišnjeg mandata na čelu NATO štaba u Sarajevu, dok je novoimenovanoj zapovjednici brigadnoj generalici poželjela uspješnu misiju.

General Folkstad je iskazao posebnu zahvalnost ministrici Turković na uspješnoj saradnji i potpori NATO stožeru u proteklom razdoblju. Sagovornici su se suglasili da je potrebno ubrzati aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obveza, koje se nalaze pred BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.