NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Federalni parlament nije prihvatio izvještaje, usvojeni zaključci o stanju u rudnicima

Nije odobren ni prijedlog Socijaldemokratske partije BiH za smjenu direktora sarajevskog elektroprivrednog preduzeća Admira Andelije

Sa današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. fena

E. Ć. / Fena

30.11.2021

Nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Federalnog parlamenta je večeras, u drugom krugu glasanja, usvojio zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

Prvim od zaključaka je u cilju rješenja problema rudara izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Federalne vlade te izraženo da program prestrukturiranja rudnika nema alternativu.

Narednim zaključkom predloženim iz Odbora za energetiku je preduzeću Eelektroprivredi BiH i Vladi Federacije naloženo da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima. Od tog iznosa je potrebno da Vlada osigura 30 miliona KM, a ostalo Elektroprivreda BiH i uprave rudnika.

Sljedećim zaključkom je od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo donošenje odluke o moratoriju na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH.

Ovim zaključcima okončana je tačka dnevnog reda današnje sjednice o stanju u sedam rudnika uglja iz navedenog koncerna. Sjednica Predstavničkog doma je nastavljena narednim temama.

Takošer, Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio izvještaje  o poslovanju dva elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH u 2019. i 2020. godini. To su preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu i Elektroprivreda HZHB u Mostaru.

Nije odobren ni prijedlog Socijaldemokratske partije BiH za smjenu direktora sarajevskog elektroprivrednog preduzeća Admira Andelije.

Ova sjednica Predstavničkog doma, čije je najveći dio danas bio posvećen stanju u rudnicima FBiH, nastavljena je večeras po završetku navedenih tačaka dnevnog reda informacijom o izgradnji tunela Hranjen na putu Sarajevo - Goražde.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.