PRENOSIMO

Dnevni list: Radončić smeta zbog bliskosti s Nikšićem i spremnosti na dijalog u BiH

Zeleni minder prljavo nasrće na prozapadno orijentiranog Fahrudina Radončića. piše "Dnevni list"

J. S. / Dnevni list

1.12.2021

Analiza Dnevnog lista. Dnevni list

Mučni pregovori i jalovo posredovanje američkih i europskih diplomata oko reforme izbornog zakonodavstva su nastavljeni i početkom ovoga tjedna, piše mostarski "Dnevni list".

Sve se više nazire da je do konsenzusa gotovo nemoguće doći i da glavni bošnjački pregovarač Bakir Izetbegović svojim dvoličnim, kukavičkim, ponašanjem postaje glavna kočnica poželjnom kompromisu.

Čelnik SDA je odavno pogazio svoju riječ iz Mostara kada su on i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, uz posredovanje veleposlanika Kvinte trasirali pravac budućeg djelovanja kod izmjena Izbornog zakona na razini Federacije i države, i to baš po uzoru na sporazum o Mostaru.



Radončić meta

Danas, nekoliko mjeseci kasnije Izetbegović okuplja sve važnije sarajevske stranke i čelnike, kao jamce za blokadu svih pregovora i ponuda. U tom konktekstu su angažirani raznorazni paraobaviještajci i plaćenici koji ne biraju sredstva da kompromitiraju američke i europske prijatelje, ali i one domaće političke aktere koji imaju drugačije poglede spram odnosa BiH prema prijateljima iz Amerike i Europe, koji se usude kritizirati štetnu politiku SDA i njezinoga vođe i, na koncu, koji smjelo nude iskreni dijalog s ključnim predstavnicima drugih konstitutivnih Naroda u državi.

Ovih dana je meta na čelo opetovano zalijepljena Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost. Razlozi i motivi su posve jasni. Radončić se žestoko obrušio na Bakira Izetbegovića i bošnjačke političke elite u cjelini, režimske medije zbog vrlo nekorektnog odnosa prema američkim i europskim posrednicima oko izmjena Izbornog zakona, suludim podmetanjima Visokom predstavniku Christianu Schmidtu, svrstavajući ih među opake srpske lobiste.

Međutim, ostrašćeni zeleni minder proganja Radončića i zbog njegovog čvrstog zagovora očuvanja konstitutivnosti naroda i spremnosti na dijalog s čelnicima SNSD-a i HDZ-a BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nikako na štetu državnih, pa i bošnjačkih, interesa.

Bakirova mašinerija proziva utemeljitelja SBB-a zbog apela za smjene predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, a zamjeraju mu čak, ma koliko to apsurdnu zvučalo, i potporu prosvjedima obespravljenih rudara, koje, pak, režim optužuje za ‘urušavanje federalnog energetskog sektora’.


Teze

Ipak, kao dokaz Radončićeve navodne izdaje, Bakir Izetbegović putem svojih plaćenih novinara upozorava na Radončićevo spominjanje konstitutivnosti Naroda i potrebe da se Hrvatima omogući da biraju svog člana Predsjedništva BiH. Istina, u tome je kontekstu u nekoliko navrata spominjao i Elmedina Konakovića, čelnika NiP-a.

- Ovdje bi Bakira Izetbegovića valjalo podsjetiti na to da je konstitutivnost naroda u BiH ustavna odrednica koju je njegov otac ozvaničio najprije potpisom na Dejtonski mirovni sporazum, a potom i apelacijom Ustavnom sudu iz 1998. koju je podnio osobno Alija Izetbegović, a na temelju koje je 2000. donesena odluka Ustavnog suda BiH da su sva tri naroda konstitutivna na teritoriji cijele BiH, odnosno u oba entiteta - robusno je Radončić podsjetio vođu SDA.

Sarajevske “patriote” borbu za konstitutivnost uglavnom adresiraju Čoviću i Dodiku, pokušavajući tu ustavnu odrednicu ukaljati srednjovjekovnim vrijednostima, navodnom anticivilizacijskom tekovinom, pri tome prešućujući da je baš bošnjački “otac nacije” Alija Izetbegović bio gordi zagovornik konstitutivnosti naroda u BiH, piše "Dnevni list". 

Na žalost sarajevskih jastrebova i negatora Daytonskih članaka, među intelektualnom elitom u glavnom gradu BiH ima pametnih i korektnih perjanica .

Dr. Žarko Papić važnim drži da formulacija o ravnopravnosti tri nacije ima svoj kontinuitet.

– Da nije bilo te formulacije BiH ne bi imala 45 godina mira i napretka. BiH u povijesti nije imala 45 godina mira i napretka nego tada, rekao je Papić i dodao se čak i u jednostranačkom sustavu vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti pa ako je predsjednik vlade Hrvat, predsjednik Predsjedništva Bošnjak, onda će predsjednik Skupštine biti Srbin – rekao je Papić.

Dodao je da se napuštanjem tog principa gubi nacionalna ravnopravnost te se ide na princip “jedan čovjek – jedan glas”, a što je kako kaže, prepisano baš iz memoranduma SANU. Jedina je razlika što su u Jugoslaviji većina bili Srbi pa bi oni dominirali po tom principu dok su to u BiH Bošnjaci, ističe Papić.

On kaže da je potpuno neprihvatljivo govoriti o ukidanju konstitutivnosti naroda jer se time gubi nacionalna ravnopravnost, ali da se suvislo može otvoriti rasprava o instrumentima zaštite te konstitutivnosti naroda.


Retardirane debate

Nacionalističkom, proturskom dijelu sarajevske čaršije meta je i izdajica svaki politički lider, u konkretnom slučaju Fahrudin Radončić, koji ukazuje na pogibeljne poteze dinastije Izetbegovć, njihovu dvoličnost oko konstitutivnosti i koji se javno i iskreno založi za europski put BiH.

Izetbegovićevom centru moći Radončić itekako ometa planove zbog dobrih odnosa sa šefom SDP-a Nerminom Nikšićem, zbog spremnosti na tolerantni dijalog s Čovićem i Dodikom, ali i zbog silnog utjecaja Fahrine medijske imperije na bošnjačko biračko tijelo.

Tragikomična farsa s iznuđenim zasjedanjem državnog Doma naroda, retardirane debate pojedinih izaslanika iz sva tri konstitutivna naroda neupitno svjedoče da se dijalog mora otvoriti inače društvo ode u nekontroliranu avanturu, zaključuje na kraju "Dnevni list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.