PLJAČKA DRŽAVNOG NOVCA

Ugovor između "Ginexa" i Hajrudina Peze otkriva: Alispahićevom ključnom čovjeku isplaćeno 435.172 KM za posredovanje

Firma HAMERMIL iz Sarajeva, čiji je direktor i osnivač Pezo, dobila za usluge posredovanja stotine hiljada KM, direktorica „Ginexa“, koja je isplatila proviziju Pezi, bez komentara

Pezo: Kako je od Alispahićevog vozača dogurao do super plaćenog posrednika #Pezo 300#. Avaz

Piše: Miralem Aščić

1.12.2021

Hajrudin Pezo, bivši dugogodišnji finansijski direktor u privatnoj kompaniji “AC Quattro”, koja je u vlasništvu Bakira Alispahića, iranskog čovjeka koji je godinama na američkoj crnoj listi zbog slučaja “Pogorelica”, dobio je samo u jednoj tranši 435.172 KM od goraždanske firme „Unis Ginex“ za usluge posredovanja, otkriva „Avaz“.

Krili od Vlade

Pokazala je to i dokumentacija koja je u posjedu “Avaza“. Radi se o pregledu zaključenih ugovora o posredničkim provizijama od 1. septembra ove godine, koji su proslijeđeni Nadzornom odboru „Unis Ginexa“.

Jedan od ugovora, potpisan 11. avgusta ove godine, naslovljen je upravo na ime kompanije HAMERMIL iz Sarajeva, čiji je direktor i osnivač s 1.000 KM kapitala - Hajrudin Pezo. Ovi podaci krili su se mjesecima od Vlade FBiH.


Faksimil dokumenta s pregledom zaključenih ugovora o posredničkim provizijama koji je otkrio pljačku državnog novca. Avaz

Pezino ime navodi se u dokumentaciji ove firme na vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija „Bisnode BiH“, gdje je on naveden kao predstavnik kompanije, ali i u registru poslovnih subjekata.

No, pitanje je koliko je do sada ova privatna kompanija dobila novca od državne firme „Unis Ginex“, koja posluje u okviru namjenske industrije FBiH. Do sada je otkriven samo jedan ugovor o posredovanju s „Ginexom“ tokom dogovora posla vezano za prodaju naoružanja jednoj firmi u SAD.


Izvještaj „Bisnode BiH“ dokazuje da je Pezo predstavnik kompanije HAMERMIL. Avaz

Munevera Fočo, direktorica „Unis Ginexa“, nije željela u izjavi za „Avaz“ odgovoriti na ovo pitanje. Fočo nije željela ni komentirati dokumentaciju našeg lista o isplati 435.000 KM firmi HAMERMIL, kao ni ostalim eventualnim isplatama za usluge posredovanja.

- Ne bih o tome da pričam - rekla nam je Fočo, ne odgovorivši koliko je do sada ukupno sredstava isplaćeno ovoj firmi.

- To su poslovne tajne - kazala je Fočo, uvrijeđena što je to pitamo.


Registar poslovnih subjekata otkriva da Pezo osnivač kompanije "Hamermil". Avaz

Inače, ime Peze godinama se veže za brojne afere u namjenskoj industriji. Ovaj nekadašnji direktor državne kompanije „Pretis“ Sarajevo smijenjen je s ove pozicije 2014. godine, jer je kočio realizaciju višemilionskih ugovora o isporuci naoružanja Ukrajini i Saudijskoj Arabiji.

Pezo je najuren iz „Pretisa“ jer nije dao nikakvu garanciju ni Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH da će biti ispoštovan novi ugovor s vladom Malezije, težak oko četiri miliona eura.

Naime, da bude jasnije, Pezo je bio Alispahićev prijedlog za generalnog direktora “Pretisa“, preko kojeg je iz sjene upravljao procesima u ovoj državnoj firmi. Alispahić je tada za člana Nadzornog odbora konjičkog “Igmana” ugurao i sina Harisa Alispahića.


Dokaz da je Pezo direktor firme. Avaz

Osim toga, Alispahić je u Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije instalirao svog nekadašnjeg najpouzdanijeg operativca iz tajne bošnjačke službe AID-a Envera Mujezinovića, koji je imenovan za savjetnika za namjensku industriju. 

Mujezinović je čak jedno vrijeme bio na čelu Direkcije za namjensku industriju FBiH, odakle ga je, nekoliko godina kasnije, uklonio Izetbegovićev kadar Fadil Novalić.

Glavni razlog za to je činjenica da je glavni mešetar iz sjene u pregovorima oko kreditnih aranžmana između Federalne vlade i tadašnje Uprave “Pretisa”, kao i Direkcije za namjensku industriju FBiH upravo ratni ministar policije Alispahić, koji je dolaskom Nermina Džindića izgubio kontrolu nad namjenskom industrijom.


Pezo pokušava zataškati očiti kriminal

Naime, prema informacijama „Avaza“, Pezo je ključni finansijer Alispahićevog portala Patria, putem kojeg se ovih dana vodi prava medijska hajka na Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije. Naši izvori tvrde da je na račun Patrije navodno uplaćeno 100.000 KM, koje je Pezina firma dobila ugovorom za posredovanje od „Ginexa“.

U strahu da će biti objelodanjeno pljačkanje „Ginexa“, Pezo i njegov mentor Alispahić na sve načine pokušavaju kompromitirati i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, u zabludi da će zaustaviti pisanje „Avaza“ o neviđenoj pljački kojom se trebaju pozabaviti nadležne policijsko-tužilačke institucije. Ova mafijaška hobotnica Radončiću pokušava podmetnuti da u pregovorima koji se vode pod medijacijom zvaničnika SAD i EU Mejtua Palmera (Matthew) i Angeline Ajnhorst (Eichhorst) lider SBB-a tobože zagovara podjelu BiH.

„Avaz“ nikada neće pristati na tu vrstu pritiska. Osim ozbiljne istrage FUP-a, treba vidjeti šta će reći Uprava i NO Ginexa, odnosno Vlada FBiH i mali dioničari, jer je njihov interes da ih ne pljačka ratnoprofiterska mafija i KOS-ovska bulumenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.