NAKON SASTANKA

Konaković: Izetbegović i Čović načelno su rekli da su postignuti neki napreci

Izetbegović je najavio također da bi vrlo brzo mogla biti prezentacija nekih ponuđenih rješenja, kaže Konaković

Elmedin Konaković. L. Memčić

Piše: L. Memčić

1.12.2021

Nakon sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevo s Metjuom Palmerom (Matthew), specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu, i Angelinom Ajhorst (Eichhorst) predstavnicom Evropske unije, medijima se obratio lider NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je istakao da su na sastanku od Dragana Čovića, lidera HDZ-a, čuli da ima mjesta optimizmu.

- Prvi put u ovakvom formatu se sastajemo. Mislim da je to dobro, da smo danas mogli uporediti informacije koje smo mi kao opozicija dobijali od ovih posrednika iz međunarodne zajednice i onoga što se zaista dešava u pregovorima.


Nismo imali adekvatne informacije

Izetbegović je najavio također da bi vrlo brzo mogla biti prezentacija nekih ponuđenih rješenja. Čini mi se, u ovom tehničkom dijelu, onom na kojem opozicija insistira. To je, dakle, regularnost izbora. To bi se moglo očekivati u ovaj dan ili dva. Ono što je moj lični dojam jeste da do sada zaista nismo imali adekvatne informacije od predstavnika međunarodne zajednice o čemu zaista pregovaraju HDZ i SDA. I kad tad morat će to iznijeti na sto da bismo mi znali da li to podržavamo ili ne - kazao je Konaković.

Dodao je da se tek pokreću prave runde razgovora u kojima bi neka rješenja trebala doći na sto.

Na pitanje da li to što Čović kaže da je optimističan, doživljava kao da bi mogao popustiti o određenim zahtjevima ili da će mu se udovoljiti, Konaković je odgovoiro:

Stavovi vezani za etnički prefiks

- Vrlo je teško napraviti procjenu jer prvo su govorili gospodin Izetbegović pa Čović. Načelno su rekli da su postignuti neki nepreci, da ima nekih približno dogovora, ali naravno, opet ne govore na koji način. Zbunjujuće je to što smo do sada govorili prioritetno o brisanju etničkog prefiksa iz Ustava, danas nisam primijetio taj entuzijazam. Danas je bilo više govora o indirektnom načinu izbora članova Predsjedništva BiH. Zato sam u početku rekao da napokon znamo o čemu se razgovara, jer ono što su od nas tražili su stavovi vezani za etnički prefiks i njegovo brisanje. Zato hoću da pojasnim i moje neke izjave. Ako brišemo neki etnički prefiks iz Ustava onda je potpuno drugi odnos prema temi Doma Naroda. Ako ne brišemo, onda se ona vraća na sto u drugom formatu.

Još jednom, opšti dojam je da je ovako bolje, posebno SDA kaže da neće ništa bez nas. I ono što je vrlo važno, danas je Čović zapravo potvrdio da su od mostarskog dogovora, u kojem je SDA potpisala to legitimno, predstavljen je neki njihov načelni koncept koji se sada komplikuje jer mi se čini da SDA od toga bježi. Zašto bježi, pitajte njih kad izađu. Nastavak pregovora ne znam kad je - zaključio je Konaković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.