PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović nakon današnjeg sastanka: Uspio je moj pritisak o deblokadi FBiH, etnički prefiks mora otpasti

Dobro je da se danas radilo u nekom plenumu jer su bili predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za izmjene Izbornog zakona i Ustava, dodao je on

Izetbegović: U RS-u odbijaju indirektne izbore. A. Saračević

Piše: L. Memčić

1.12.2021

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je, nakon današnjeg sastanka u vezi s reformama izbornog zakona u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, da ima mnogo više optimizma. 

- Dobro je da se danas radilo u nekom plenumu jer su bili predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za izmjene Izbornog zakona i Ustava. Sutra ujutru će se krenuti ozbiljnije s razmatranjem blokada u Federaciji BiH. Smatram da je to je jedan uspjeh i pritisak koji sam ja radio da se pregovori stave na dvije noge. Nažalost išlo se linijom manjeg otpora da se izađe ususret samo zahtjevima HDZ-a. Tako neće ići i sada idemo i s Federacijom - rekao je Izetbegović nakon današnjeg sastanka, trećeg koji se vodi u prisustvu američkog izaslanika za izbornu reformu Metjua Palmera (Matthew) i direktorice pri evropskoj službi ta vanjske poslove Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Lider SDA je kazao kako bi u Federaciji radije išli na indirektne izbore, kao što je navedeno u Aprilskom paketu, ali da postoji problem iz RS-a.

- Oni to odbijaju bez jakog obrazloženja, a nema jakog razloga za to pa mislim da ima prostora da se dogovorimo. Što se tiče direktnog izbora, može biti samo na način da svaki glas važi jednako, da se ne prave etničke izborne jedinice, da se ne prave asimetrična rješenjima, pa onda možemo tragati i za mogućnosti direktnog izbora - smatra on.

Izetbegović ističe da etnički prefiks mora otpasti. Stav je to Venecijske komisije.

- Ni same izborne jedinice niti kriterij, što je rekla Venecijanska komisija, ne smiju biti etnički bazirani - poručio je Izetbegović te dodao kako na to mora pristati i lider HDZ-a Dragan Čović.", kaže Izetbegović i dodaje da će i Čović morati pristati na to



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.