SEERC

BiH za dvije godine preuzima kormilo Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme

Turska je danas zvanično preuzela predsjedavanje, koje će za dvije godine prepustiti našoj zemlji

Otvaranje skupa prati se i u BHK CIGRE. fena

E. Ć. / Fena

1.12.2021

Turska je zvanično preuzela predsjedavanje Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC) i tim povodom organizovala treću stručnu konferenciju o elektroenergetici koja je u online formatu u utorak počela dvodnevni rad.

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u radu ove konferencije za koju su domaći stručnjaci pripremili četiri referata. Tokom konferencije bit će prezentirano tridesetak stručnih radova koji su fokusirani na pitanja tranzicije, sigurnosti, tehnoloških inovacija i drugo.

Otvaranje tog skupa i rad prati se i u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

- Naš komitet od osnivanja SEERC-a u punom kapacitetu učestvuje u njegovom radu i regionalnoj saradnji smatrajući je značajnim faktorom za sigurnost elektroenergetskog sistema kako svake zemlje pojedinačno, tako i u ovom dijelu Evrope - izjavio je tim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Turska će SEERC-om predsjedavati u naredne dvije godine, a krajem 2023. predsjedavanje, na osnovu već ranije donesene odluke, preuzet će Bosna i Hercegovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.